Συμμαχίες σε περιφερειακό άτυπο φόρουμ ασφάλειας, επιδιώκει ο Νίκος Αναστασιάδης




Στις περιφερειακές συνεργασίες που έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με δυνάμεις της περιοχής αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος μας, είναι η συγκέντρωση όλων των συμμαχιών μας σε ένα περιφερειακό άτυπο φόρουμ το οποίο θα μετεξελιχθεί σύντομα σε σημαντικό μοχλό ασφάλειας και συνεργασίας για όλη την περιοχή.

Στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία στο χώρο του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ.

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι παρά η μαρτυρία του άριστου των σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου, και του σημαντικού ρόλου στην ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των οποίων διαδραματίζει και η Μαρωνιτική κοινότητα», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε ότι «βασικός και αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ως πρώτιστη και ύψιστη υποχρέωση, αλλά και ως απαίτηση της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης».

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιτύχουμε εκείνη τη λύση μέσα από την οποία θα δημιουργείται ένα κράτος με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όλων βεβαίως των θρησκευτικών ομάδων και κοινοτήτων», είπε.

Ένα σύγχρονο κράτος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «το οποίο θα δομεί τη λειτουργία του σε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ένα κράτος, στο οποίο το σύνολο των νόμιμων πολιτών, θα μπορεί μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης να ευημερεί απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «στην προσπάθεια αυτή υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά σας, τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως επιβεβλημένο αίτημά σας για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε μία νέα πιθανή Διάσκεψη για το Κυπριακό, η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και η Τουρκία, θα είναι επιτέλους πρόθυμες να εργαστούν, μέσω αμοιβαίου σεβασμού, εποικοδομητικά για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «αποτελεί πεποίθησή μου πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν τον βασικό παράγοντα ευημερίας».

Για αυτό ακριβώς, είπε, «και οι δικές μας προσπάθειες δεν εξαντλούνται στο τραπέζι του δικοινοτικού διαλόγου».

«Οι προσεκτικές μας κινήσεις τα τελευταία χρόνια μετέτρεψαν την Κύπρο, παρά το μικρό της μέγεθος, σε αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας και συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή, αναλαμβάνοντας μία ειλικρινή προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές και να καθιερωθούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «με δική μας πρωτοβουλία έχουμε συνομολογήσει μαζί και με την Ελλάδα, Τριμερείς Συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη».

Συνεργασίες, σημείωσε, «οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια δυναμική τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και δράσεων, βασισμένων πάντα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στη σύγκλιση προς το κοινό όφελος και οι οποίες δεν στρέφονται, και το υπερτονίζω, σε καμία των περιπτώσεων, εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών».

«Βασικός στόχος μας, είναι η συγκέντρωση όλων των συμμαχιών μας σε ένα περιφερειακό άτυπο φόρουμ το οποίο θα μετεξελιχθεί σύντομα σε σημαντικό μοχλό ασφάλειας και συνεργασίας για όλη την περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μήνυμα αγάπης και ειρήνης έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Μήνυμα αγάπης και ειρήνης έστειλε από την Λευκωσία ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος βιώνει από τα πρώτα αποστολικά χρόνια την κουλτούρα της αγάπης «η οποία ωθεί στην συνύπαρξη, το διάλογο, την συνδημιουργία».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ευχήθηκε «οι προσπάθειες σας για το καλό του Κύπρου και του λαού της να ευοδωθούν και να συνεχίσετε ούτως ώστε μέσα στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της χώρας μας, όλες οι κοινότητες, ενωμένες μέσα στη διαφορετικότητά τους, να ξανασυναντηθούν κάτω από την αγάπη του ενός Θεού για να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος όπου θα υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όπου οι νέοι μας θα διασφαλίσουν το μέλλον τους στην πατρώα γη».

«Όταν οι αδελφοί μας μας καλούν στις χαρές τους είναι διπλή χαρά και για μας» ανέφερε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου. Είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ – πολύ περισσότερα», και αναφέρθηκε στην φιλοπατρία, η αγάπη, η εργατικότητα και την φιλοτιμία.

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, Γιαννάκης Μούσας εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες του Προέδρου για λύση. «Είμαστε στο πλευρό σας ολόψυχα στην προσπάθεια εξεύρεσης μια συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», είπε. Μίλησε για τον στόχο «να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας μέχρι την ευλογημένη ώρα της λύσης» και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την έγκριση από το Υπουργικό €70.000 για ολοκλήρωση ορισμένων μικρών έργων υποδομής στα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά.

Στην λειτουργία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/02/2018 14:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: