Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ ζητούν από τον Άσαντ να πάψει τους βομβαρδισμούς στη Γούτα




Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά επίσης το Κατάρ, χώρα γειτονική με την οποία οι δύο πρώτες έχουν διακόψει τις σχέσεις κατηγορώντας τη κυρίως για τους δεσμούς της με το Ιράν, ζήτησαν σήμερα να τερματισθεί η βίαιη επίθεση του συριακού καθεστώτος σ’ έναν πολιορκημένο θύλακο που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Οι εκκλήσεις αυτές γίνονται ενώ έχει αυξηθεί η διεθνής πίεση υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Γούτα, όπου τουλάχιστον 335 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολυάριθμα παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος.

«Υπογραμμίζουμε ότι είναι ανάγκη το συριακό καθεστώς να σταματήσει τη βία ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική αρωγή και να ακολουθήσει με σοβαρότητα την οδό μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

«Ανησυχούμε για τη συνέχιση των επιθέσεων του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα και για τις επιπτώσεις τους στους αμάχους» σ’ αυτόν τον ανταρτικό θύλακο που βρίσκεται κοντά τη Δαμασκό, πρόσθεσε το υπουργείο στο Ριάντ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την κλιμάκωση και ζήτησαν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» ώστε να τερματισθεί η αιματοχυσία και να προστατευθούν οι άμαχοι, που θα μπορέσουν έτσι να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και ανθρωπιστική αρωγή.

Το Κατάρ από την πλευρά του κατήγγειλε την επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα.

«Το Κράτος του Κατάρ καταδικάζει με δριμύτητα τις σφαγές και τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα κράτη του Κόλπου και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές των συριακών ανταρτικών οργανώσεων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν. Το Ριάντ φιλοξένησε μάλιστα συναντήσεις της αντιπολίτευσης.

Τους τελευταίους μήνες το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι χαλάρωσαν τη θέση τους αναφορικά με την τύχη του προέδρου Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου ζητούσαν, και προκρίνουν πλέον μια πολιτική διευθέτηση της καταστροφικής σύγκρουσης που κλείνει σύντομα επτά χρόνια.

22/02/2018 15:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ριάντ, Saudia Arabia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: