Προσβλέπει στη νίκη ο Μπερλουσκόνι στις ιταλικές εκλογές: Θα έχει απόλυτη πλειοψηφία;




Στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ιταλία ο ευρωπαίος πολιτικός που έχει εμπλακεί στα περισσότερα σκάνδαλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φιλοδοξεί να γίνει ο φοίνικας που θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του, όπως σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πιθανόν είναι, όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο, η επόμενη μέρα των εκλογών να ξημερώσει με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ουσιαστικά σε ακυβερνησία.

Ωστόσο, παρότι το μπλοκ του τέσσερις φορές πρωθυπουργού έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Επίσης δεν βοηθάει το ότι ταλανίζεται από εσωκομματικές έριδες, πυροδοτώντας έτσι αμφιβολίες για την ικανότητα του μπλοκ να αντέξει στην εξουσία.

“Τα δύο πιθανότερα σενάρια είναι να μην υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία (να προκύψει δηλαδή hung parliament) ή να προκύψει μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κεντροδεξιά”, προβλέπει ο Βολφάνγκο Πικόλι, ο συνπρόεδρος της Teneo Intelligence, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες προβλέψεις εμφανίζουν τους συντηρητικούς να μην εξασφαλίζουν καθαρή νίκη.

Με δεδομένο αυτό, πολλοί αναλυτές προβλέπουν μια μετεκλογική ανακατάταξη στο πλαίσιο της οποίας ο Μπερλουσκόνι και το κεντροαριστερό PD θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε έναν τύπο μεγάλου συνασπισμού σαν αυτόν που κυβερνά στη Γερμανία από το 2013.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι –ένας ορκισμένος PDίστας που χαίρει της εκτίμησης ολόκληρου του πολιτικού φάσματος– ή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι — ένας πρώην εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι– είναι τα δύο πρόσωπα που ξεχωρίζουν ως πιθανές επιλογές για την πρωθυπουργία ως συμβιβαστική λύση.

Ωστόσο, η άνοδος μιας τάσης κατά του κατεστημένου πιθανόν να συμβάλει στον σχηματισμό μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης υπό το M5S, η οποία θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση τόσο στις χρηματαγορές όσο και τους εταίρους της Ιταλίας στην ΕΕ. Εναλλακτικά, πιθανόν είναι ένα τεράστιο αδιέξοδο που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας αλλά οι τελευταίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα έφερναν το μπλοκ του Μπερλουσκόνι κοντά στο 40% και το M5S και μια συμμαχία υπό το PD με λιγότερο από 30% έκαστο.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν απόδειξη της εντυπωσιακής αντοχής του 81χρονου πλέον Μπερλουσκόνι έπειτα από την καταδίκη του για φοροδιαφυγή το 2013 και τη στέρηση του κοινοβουλευτικού του αξιώματος, καθώς και την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Σήμερα ο Μπερλουσκόνι “φλερτάρει” τους ψηφοφόρους με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις για μείωση των φόρων και απέλαση 600.000 μεταναστών.

Μάλιστα η τελευταία επινόηση του μεγιστάνα πολιτικού είναι να εμφανίζει εαυτόν ως έναν υπέρμαχο της ΕΕ, σε αντίθεση με το άπειρο M5S. “Είμαι σαν το καλό κρασί, βελτιώνομαι με τα χρόνια και τώρα είμαι τέλειος”, είπε νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Η αναγέννησή του σημειώθηκε στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου που σημαδεύτηκε από πολιτική βία, κυρίως στην πόλη της κεντρικής Ιταλίας Ματσεράτα όπου ένας φιλοναζιστής προκάλεσε τον τραυματισμό έξι αφρικανών μεταναστών πυροβολώντας τους μέσα από το αυτοκίνητό του.

Με τους δημοσκόπους να εκτιμούν ότι σχεδόν το ένα τρίτο από τους περίπου 51 εκατομμύρια Ιταλούς με δικαίωμα ψήφου είναι αναποφάσιστοι, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, ειδικά σε αμφίρροπες περιοχές του ιταλικού Νότου, όπου το M5S μπορεί να σημειώσει ιστορική επιτυχία.

Ταυτόχρονα, το PD δίνει μάχη παρά την μερική του επιτυχία στην κυβέρνηση. Με τους ψηφοφόρους να αναφέρουν ως μεγαλύτερες ανησυχίες την οικονομία και τη μετανάστευση, το κόμμα μπορεί να καρπωθεί την μείωση στις αφίξεις από θαλάσσης μεταναστών από την Λιβύη και την έξοδο της χώρας από την οικονομική ύφεση.

“Είστε σε καλύτερη ή σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια; Αυτό είναι το ερώτημα που θα θέσουμε” στους ψηφοφόρους, είπε ο Ματέο Ρέντσι, επικεφαλής του PD, στους δημοσιογράφους νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Η οικονομία της Ιταλίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με εκείνη των εταίρων της στην ΕΕ και οι περισσότερες από τις “ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας” τις οποίες “διαφημίζει” ο Ρέντσι είναι υποαμειβόμενες και προσωρινής φύσης, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν υπάρχει μια αισιόδοξη αίσθηση υπέρ του κόμματος.

Πέραν της απώλειας των ψήφων αριστερών ψηφοφόρων υπέρ του νεόκοπου αριστερού κινήματος «Ελεύθεροι και Ίσοι», το PD ταλανίζεται από την πτώση της δημοτικότητας του Ρέντσι, που ενισχύθηκε από την ήττα στο δημοψήφισμα του 2016 για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το PD έχει μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης αν καταφέρει να ξανακερδίσει τους αποξενωμένους ψηφοφόρους του. Τα αποτελέσματα των εκλογών που αναμένονται τη Δευτέρα θα δείξουν αν ένα τόσο διχαστικό πρόσωπο, όσο ο Ρέντσι, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτό το εγχείρημα.

28/02/2018 12:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ- DPA
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: