Προς δήθεν «συμμάχους» επιστολή: Αυτά ζούμε κύριοι με την Τουρκία από το ’74…




Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Ήρθε και η ώρα των Ιταλών να γευτούν ολίγη από Τουρκία μετά τη χθεσινή μέρα των Αμερικανών που βρήκαν τοίχο στην προσπάθειά τους να καλοπιάσουν τον απείθαρχο γείτονά μας που, βάσει σχεδίου και «συμμαχικής» ανοχής, συνεχώς κλιμακώνει από το ’74 έως σήμερα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το Ιταλικό γεωτρύπανο κάθετε 15 μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά», αδυνατώντας να προχωρήσει στο γεωτρητικό του πρόγραμμα, με τους Τούρκους αξιωματούχους να κλιμακώνουν την φρασεολογία τους με ευθείες στρατιωτικές απειλές εναντίον των εταιρειών που εμπλέκονται στις έρευνες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αθήνα και Λευκωσία αδυνατούν να αντιληφθούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να σηκώσουν τηλέφωνα και να θέσουν τους συμμάχους τους εμπρός των ευθυνών τους.

Εάν θέλουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, τότε να βρουν τον τρόπο να αναγκάσουν τον πειρατή της διεθνούς τάξης να γίνει πολιτικό όν και να συμμορφωθεί με το πλαίσιο στο οποίο Αθήνα και Λευκωσία θα καθόντουσαν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν ουσιαστικά και όχι για χάρη της συζήτησης.

Όσο θα χαϊδεύουν την Τουρκία ή θα σφυρίζουν αδιάφορα, τόσο η Τουρκική προκλητικότητα θα κλιμακώνεται!

Η Ελλάδα και η Κύπρος, αν χρειαστεί, έστω και την τελευταία στιγμή, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν…

Εδώ , ωστόσο, η Τουρκία χλευάζει εμπράκτως την κυριαρχία και την διεθνοπολιτική αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ, ολόκληρης της Δύσης θα έλεγα, αφού από το κάδρο δεν ξεφεύγουν πλέον ούτε οι ΗΠΑ.

Είναι ώρα για σκληρές κουβέντες με τους «συμμάχους» μας. Είναι ώρα έξυπνων – τονίζω έξυπνων – αποφάσεων…

  • Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: