Προωθείται η δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αιγύπτου και Κύπρου




Ως μία ακόμη σημαντική στήριξη της Αιγύπτου στα θέματα της Κύπρου μπορεί κατά πρώτον να θεωρηθεί η συνάντηση που είχε το Κάιρο ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Μορίτσης με τον επικεφαλής της επιτροπής της Αιγυπτιακής Βουλής για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Τάρεκ Ραντουάν.

Η ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του κ. Ραντουάν ήταν χαρακτηριστική: «Ο κ. Ραντουάν καλωσόρισε την επίσκεψη του Κυπρίου πρέσβη Χάρη Μορίτση στο χώρο της αιγυπτιακής Βουλής, διαβεβαιώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Λευκωσίας είναι ισχυρές και ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να πετύχουν στους κοινούς τους στόχους, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η «Αλ Αχράμ», ο κ. Ραντουάν δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, που είναι προγραμματισμένες για τις 26-28 Μαρτίου, μία αντιπροσωπεία Αιγυπτίων βουλευτών θα επισκεφτεί την Κύπρο, τον προσεχή μήνα.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Ραντουάν, προσθέτοντας ότι «έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη δημιουργία μίας Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρέσβης Χάρης Μορίτσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στο χώρο αυτό της Μεσογείου, προσθέτοντας όμως με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να απειλήσει τις συμφωνίες για την ΑΟΖ που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει έντονα εναντίον της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτους» τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον οποίον η χώρα του δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Αιγύπτου–Κύπρου περί της ΑΟΖ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σκληρή απάντηση του Καΐρου.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ


12/02/2018 18:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Κάτσικα
Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: