Προκλητικός ο Ακιντζί στο CNN Turk: Ζητά προσωρινή φόρμουλα συνεργασίας στο φυσικό αέριο




“Αυτός ο πλούτος (φυσικού αερίου) είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ε/Κ”, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σε εκπομπή του τουρκικού καναλικού CNNTurk λέγοντας πως είτε η Ε/κ πλευρά θα συμφωνήσει προσωρινές φόρμουλες συνεργασίας με τους Τ/Κ διαφορετικά και οι ίδιοι μαζί με την Τουρκία θα ξεκινήσουν δραστηριότητες έρευνας με το γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία.

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι, ο Ακιντζί είπε ότι “η Ε/κ πλευρά από το 1963 προσπαθεί να γίνει ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας έξω τους Τ/Κ και ταυτόχρονα προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία της και στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου και να καρπωθεί μόνη της τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου”. “Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους προειδοποιήσαμε επανειλημμένως και τους είπαμε να συσταθεί μία κοινή επιτροπή που θα κάνει από κοινού έρευνες για την ανακάλυψη αυτών των φυσικών πόρων, ώστε να αποφύγουμε την πρόκληση έντασης σε αυτό το θέμα, αλλά παρόλες τις συνεχείς εκκλήσεις μας”, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας πως η απάντηση που πήραν ήταν πως “δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, είναι θέμα της δικής μας αρμοδιότητας και επομένως δεν το συζητάμε με τους Τ/Κ”.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ένας από τους λόγους που γίνονται αυτά που ζούμε σήμερα είναι ότι η Ε/κ πλευρά θεωρεί ότι όλα είναι της δικής της αρμοδιότητας και θέλει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο μόνη της. “Ο ένας στόχος της είναι να εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα τις τεταμένες σχέσεις που έχει η Τουρκία με κάποιες χώρες της περιοχής και να καλύψει αυτό το κενό. Για παράδειγμα οι συμφωνίες που έκανε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο άλλος στόχος είναι να φέρει την Τουρκία απέναντι σε μεγάλα κράτη και αυτό διαφαίνεται από τις εταιρείες που επέλεξε, όπως η Εxxon mobil των ΗΠΑ, η ΕΝΙ της Ιταλίας και Total της Γαλλίας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “θα μπορούσε το φυσικό αέριο να ήταν μια ευκαιρία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και στον μέλλον μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας”. “Δια της Τουρκίας θα μπορούσε να πάει στην Ευρώπη αλλά δυστυχώς οι Ε/Κ δεν προτίμησαν αυτό τον δρόμο συνεργασίας και προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση. Αν δεν θέλουν λύση τουλάχιστον πρέπει να βρουν τρόπους για να συμφωνήσουν προσωρινές φόρμουλες με τους Τ/Κ. Διαφορετικά αυτό που θα γίνει είναι όπως εκείνοι βλέπουν σε αυτά τα πεδία ότι έχουν αρμοδιότητα και κάνουν έρευνες και εμείς οι Τ/Κ σε συνεργασία με την Τουρκία θα κάνουμε την ίδια προσπάθεια. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει αγοράσει γεωτρύπανο τελευταία και οπωσδήποτε θα κάνουμε κι εμείς δραστηριότητες έρευνας. Αυτός ο πλούτος είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ε/Κ”, ανέφερε.


Μοντέλο συνεργασίας για το αέριο πριν από την λύση, ζητά και ο Ναμί

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ εξέφρασε ο Οζντίλ Ναμί επαναλαμβάνοντας την τ/κ θέση ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους και πως «αυτή τη στιγμή ο νότος δεν έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει για μας αυτές τις συμφωνίες».

Όπως μεταδίδει η Κίπρις ποστασί, ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας» ήταν φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού σταθμού χθες βράδυ και είπε ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να βρουν ένα αμοιβαία αποδεκτό μοντέλο που είναι εφικτό να δημιουργηθεί πριν την λύση δείχνοντας σεβασμό στα συμφέροντα και των δύο πλευρών. «Είτε αυτές οι εργασίες (στην ΑΟΖ για το φυσικό αέριο) θα πρέπει να ανασταλούν». Κατά τον Οζντίλ Ναμί ο λόγος της υφιστάμενης έντασης είναι επειδή ούτε οι εργασίες για τις γεωτρήσεις αναβλήθηκαν ούτε υπήρξε ο σεβασμός στα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Τα ΗΕ, συνέχισε, αναγνωρίζουν μόνο την ε/κ πλευρά – εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία – αλλά αυτό, όπως είπε, δεν δίδει την αρμοδιότητα στην ε/κ πλευρά να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για τα δικαιώματα των Τ/κ. «Το λέω ξανά, υπάρχουν μοντέλα συνεργασίας σε αυτό το θέμα πριν από την λύση, ωστόσο η ε/κ πλευρά λόγω πολιτικών ανησυχιών δεν το αποδέχθηκε. Επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα ως ατού».

Κληθείς να σχολιάσει τα περιουσιακά δικαιώματα στα Βαρώσια, ο κ. Ναμί είπε ότι εάν υπάρχουν στα διεθνή δικαστήρια έγγραφα που είναι έγκυρα νομικά και μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αυτά τα δικαιώματα μπορούν να υποστηριχθούν.

«Εάν υπήρχε λύση από όπου και αν περνούσαν τα σύνορα με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, εάν είχαμε έγκυρα έγγραφα για τις περιουσίες μας στην Λεμεσό, την Πάφο θα μπορούσαμε να τα προσκομίσουμε στην επιτροπή για το περιουσιακό που θα δημιουργούνταν και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Εάν δεν παίρναμε μια ικανοποιητική απάντηση θα μπορούσαμε να προσφύγουμε σε διεθνή δικαστήρια».

Ακόμα και εάν τα Βαρώσια ανοίξουν υπό την διοίκηση της «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – «η κατάσταση που θα δημιουργούνταν εκεί δεν θα ήταν διαφορετική από την κατάσταση που υπάρχει στην Μόρφου ή την Καρπασία. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να περάσει από μια διαδικασία που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο Οζντίλ Ναμί.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 21/02/2018
Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/02/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: