Προκλητικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ κατά της Ελλάδας με τον Ερντογάν στο πλευρό του




Ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιβανοφ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα» και πρόσθεσε:

«Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να δηλώσει ευγνώμων για την μακρόχρονη τουρκική υποστήριξη κυρίως στο θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε: «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: