Προανακριτική για όλα τα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία για Novartis, θα προτείνει ο Τσίπρας




Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σημείωσε ότι η προανακριτική επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της.

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Ανέφερε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», προσθέτοντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Τόνισε ότι αυτό πρέπει να το σεβαστεί πρώτος απ’ όλους ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη της «που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Κατηγορεί δικαστικούς λειτουργούς ο Μητσοτάκης;

Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει ευθέως αν κατηγορεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ότι έχουν δημιουργήσει σκευωρία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε γελοία όσα λέγονται, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης διεθνούς κύρους, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πλανητάρχης. «Δεν έχει μαγικές ιδιότητες, ώστε να στήσει μία τέτοια σκευωρία» με FBI, μάρτυρες και με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι αστυνομικές έρευνες επεκτείνονται σε περισσότερες από είκοσι χώρες και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ «να απαντήσει αν κατηγορεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ενεργούν βάσει εντολών της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Είπε δε, ότι σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ονοματίσει τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν δημιουργήσει τη σκευωρία και παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι και οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να τοποθετηθούν επ΄αυτού.

Τι λέει η ΝΔ

Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis ζητά η Νέα Δημοκρατία εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί για σκευωρία και προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη παρουσίασε σειρά γεγονότων σύμφωνα με την οποία, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, φαίνεται πως υπήρχε ενημέρωση αλλά και παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κα Σπυράκη υπενθύμισε μεταξύ άλλων, δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ένα χρόνο πριν όπου υποστήριξε στη Βουλή ότι «ανοίγει η υπόθεση Novartis» κάνοντας λόγο για μίζες σε πολιτικά κόμματα, την αιφνιδιαστική παραίτηση Ράικου στις 14 Μαρτίου του 2017 και τις καταγγελίες της πως δεν λαμβάνει θεσμική προστασία αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας Documento ένα χρόνο πριν όπου έκανε λόγο για εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση της Novartis.

«Ζητάμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Τριάντα βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση της προανακριτικής. Κατανοώ τη δυσκολία της κυβέρνησης. Και απορώ γιατί η υπόθεση είναι αντικείμενο συνεχών συσκέψεων» είπε η κα Σπυράκη κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη. «Το σκάνδαλο της Νοβάρτις ερευνάτε από την τακτική δικαιοσύνη. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλείται στη σπίλωση των προσώπων. Στις ίδιες περιόδους κάποιοι πολιτικοί που είναι φιλικά προσκείμενοι δεν είναι στις λίστες» είπε η κα Σπυράκη προσθέτοντας πως υπάρχει ιδιαίτερη και έντονη ανησυχία από την πλευρά της ΝΔ σε σχέση με την παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία. «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην οδηγήσει την Ελλάδα στη θέση της Πολωνίας. Η διάκριση των εξουσιών είναι στην ΕΕ θεμελιώδες ζήτημα» είπε καλώντας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντήσει πως γνώριζε στοιχεία της δικογραφίας ένα χρόνο πριν αυτά φτάσουν στη Βουλή.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

09/02/2018 13:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: