Πολλά εκατομμύρια κατά της “ρωσικής και τρομοκρατικής προπαγάνδας” από τις ΗΠΑ




Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών που προκάλεσε εκνευρισμό στο Κογκρέσο, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την διάθεση τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της προπαγάνδας των ξένων κυβερνήσεων, σύμφωνα με το “Politico.”

Τα δύο υπουργεία, θα δραστηριοποιηθούν με την συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, ενώ παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά στην Ρωσία, τα δύο υπουργεία συντονίζονται για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που προωθεί το Κρεμλίνο.

Τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης που προσφέρει την μεταβίβαση των χρημάτων από το πεντάγωνο στο κέντρο (Global Engagement Center) που έχει την έδρα του στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Το κέντρο αυτό ιδρύθηκε το 2016, με στόχο την αντιμετώπιση της ισλαμικής προπαγάνδας, ενώ αργότερα, η δράση διευρύνθηκε με την ανάληψη δράσης κατά της παραπληροφόρησης που προωθούν άλλες χώρες.

“Η χρηματοδότηση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς διασφαλίζει ότι εξακολουθούμε ν’ αντιδρούμε δυναμικά στην κακόβουλη επιρροή και την παραπληροφόρηση, ενώ μπορούμε να δώσουμε κίνητρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους συμμάχους μας, την κοιλάδα της σύγχρονης τεχνολογίας (Silicon Valley), αλλά κι άλλους συνεργάτες σε αυτήν την μάχη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στιβ Γκόλντστεϊν, αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. “Δεν πρόκειται μόνο για μία θέση άμυνας που πρέπει να λάβουμε. Είναι αναγκαίο να είμαστε επιθετικοί,” τόνισε ο ίδιος.

Τον προηγούμενο χρόνο, το “Politico” αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην προσπάθεια του Τίλερσον προκειμένου να πείσει το Pεντάγωνο για την μεταβίβαση ποσού άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση του αναφερόμενο κέντρου, το οικονομικό έτος που διανύουμε. Τόσο πρώην, όσο κι εν ενεργεία αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι τα χρήματα θα χάνονταν εάν δεν είχε εξασφαλιστεί η διάθεσή τους, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2017. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ένας υψηλόβαθμος συνεργάτης του Τίλερσον εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για την αξιοποίηση των χρημάτων, καθώς θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την προσπάθεια του Τίλερσον για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Μετά την κριτική που δέχτηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ο Τίλερσον ενέκρινε την υποβολή αίτησης για ποσό 40 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από την 30η Σεπτεμβρίου του 2017. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε γιατί απαιτήθηκαν τόσοi μήνες για την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των δύο υπουργείων. Μέλη του Κογκρέσου που παρακολουθούσαν την υπόθεση άφησαν να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο ότι υπεύθυνη για την αργοπορία να είναι η γραφειοκρατία του Πενταγώνου, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις υπηρεσιών και υπουργείων έχουν μία ευελιξία στην υλοποίηση ζητημάτων που σχετίζονται με τις δαπάνες.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης των ξένων κυβερνήσεων θα περιλαμβάνει την διάθεση τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την συγκρότηση ενός ειδικού ταμείου (Information Access Fund) το οποίο θα χρηματοδοτεί ανταγωνιστικά ιδιωτικές εταιρίες, ομάδες υποστήριξης πολιτικών δικαιωμάτων, ακαδημαϊκούς οργανισμούς, αλλά κι άλλους φορείς, που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας.

Από την άλλη μεριά, οι διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία έχουν επιδεινωθεί δραματικά μετά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για την διενέργεια ηλεκτρονικών υποκλοπών και την άσκηση προπαγάνδας από την Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποβαθμίσει τις καταγγελίες κατά της Μόσχας, ερχόμενος σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, αλλά και τα συμπεράσματα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Από την πλευρά τους, οι Γερουσιαστές Ρομπ Πόρτμαν (Ρεπουμπλικάνος από το Οχάιο) και Κρις Μέρφι (Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ) που έχουν προωθήσει νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση, αλλά και την δράση του αναφερόμενου κέντρου, σχολίασαν θετικά την είδηση διάθεσης του κονδυλίου. “Ελπίζω ότι η ανακοίνωση αυτή είναι μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τελικά τα εργαλεία που της έχουν δοθεί από το Κογκρέσο, για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης από την Ρωσία, αλλά και της προπαγάνδας των τρομοκρατών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μέρφι.

Η Ρωσία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης του αναφερόμενου κέντρου, παρά το γεγονός της μη αναφοράς σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, στην χθεσινή ανακοίνωση. Το κέντρο αυτό, θα διεξαγάγει έρευνα και για την άσκηση προπαγάνδας από άλλες χώρες, όπως, η Κίνα και το Ιράν.

27/02/2018 11:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: