Πολιτική “θύελλα” μετά τη διαβίβαση της υπόθεσης Novartis στη Βουλή για δέκα πρώην υπουργούς

Το κτήριο των γραφείων της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS στην Αθήνα, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της  Novartis με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετική σύσκεψη έγινε  στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού  Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του  αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

“Το σκάνδαλο με τα φάρμακα είναι τεράστιο, γιατί εταιρείες υπερκοστολογούσαν φάρμακα και η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε. Η δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει το θέμα σε βάθος”, δήλωσε ο κύριος Κοντονής και πρόσθεσε ότι “ο πρωθυπουργός ζήτησε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο”.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

Η Νέα Δημοκρατία επεσήμανε την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο πριν από τη διααβίβαση, ενώ Πρώην Πρωθυπουργοί και υπουργοί που τα ονόματα τους εμπλέκονται στη υπόθεση, με δηλώσεις τους  κάνουν λόγο για ανυπόστατα στοιχεία και για απόπειρα συκοφάντησης.

Σημειώνεται ότι από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή αμελλητί  για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσον αφορά τους δέκα πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς.

Η ΝΔ για Τζανακόπουλο

Την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν δημοσιεύματα σε διαδικτυακά μέσα σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μετέβη στον Άρειο Πάγο  λίγο πριν από τη διαβίβαση του φακέλλου στη Βουλή .

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας με ανάρτησή του στο Twitter αναρωτήθηκε:

«Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;;;».


Δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!

Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για τις εξελίξεις στην Novartis

Στο Twitter με δύο αναρτήσεις του, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis

«Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!» έγραψε στην πρώτη ανάρτηση του και στην συνέχεια στην δεύτερη ανέφερε ότι:

«Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».

Ουδεμία σχέση είχα με το ζήτημα Novartis δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος

H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis, τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.-

Δηλώσεις υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου

Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Θύμα πολιτικής στοχοποίησης και bullying» υποστηρίζει ο Στουρνάρας

Σε έντονο ύφος απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις πληροφορίες που τον φέρουν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Νοvartis, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα «πολιτικής στοχοποίησης και bullying»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της.

Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή. Πρόκειται για υπουργούς που υπηρέτησαν στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την επίμαχη περίοδο, και από τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλέξει οι Εισαγγελείς προκύπτει η εμπλοκή τους στην διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας.

Παράλληλα οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορία για δωροδοκία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για τον οποίο αμέσως εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα Εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το “ελληνικό σκέλος” της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας – Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία

Στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis, λόγω εμπλοκής δέκα πρώην υπουργών

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

05/02/2018 20:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required