Περίπου 50 εκατ. ευρώ μίζες φέρεται να περιλαμβάνει η δικογραφία για Novartis




Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η απόφαση να διαβιβαστεί στη  Βουλή τη δικογραφία για τη Novartis με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η δικογραφία  που φέρεται να κάνει λόγο για μίζες περίπου 50 εκατομμυρίων κατατέθηκε  στην εθνική αντιπροσωπεία. Η κυβέρνηση,  κάνει λόγο για σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, και κατηγορεί την η ΝΔ για πανικό ενώ το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταγγέλλει ωμή παρέμβαση του Μαξίμου στη Δικαιοσύνη.

Δωροδοκία 50 εκ.

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση “δωροδοκία” εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

“Σε πανικό η ΝΔ”

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει», επισημαίνουν σε αναλυτική απάντησή τους κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το «πώς» αντέδρασε η αντιπολίτευση στην υπόθεση που από χθες απασχολεί τα δημόσια πράγματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα». Και, «αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας».

Συνεπώς, «το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό», υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές και εξηγούν: «Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ταυτοχρόνως, οι κυβερνητικές πηγές απαντούν και στην επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη, χαρακτηρίζοντάς την (την επιχειρηματολογία) «εξίσου έωλη», και τούτο γιατί «το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα. Επίσης, ανέκδοτο αποτελεί και η προσπάθεια του κ. Σαμαρά που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε ‘ανώνυμους’».

Εξάλλου, «τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους. Η ‘ανωνυμία’ των μαρτύρων καθώς και το να έχουν ‘ψευδώνυμο’ προβλέπεται στην Δικονομία μας. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του».

Συμπερασματικώς, «καλά θα κάνει λοιπόν η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει. Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.

Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή.

Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό.

Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη ‘φάκα’ μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη», υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Εν κατακλείδι, «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο. Ευχόμαστε να επιθυμούν όλοι το ίδιο».

Επίθεση ΝΔ σε κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας την για προσπάθεια ανάμιξής της στην ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της Novartis. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός καθώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί, δηλαδή αμέσως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει ανήκουστο το γεγονός ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων, όπως λέει η ανακοίνωση, και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

“Ολα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα… Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια. Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή στη Δικαιοσύνη” καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Τι λέει ο Κοντονής

Για “μέγα ζήτημα” έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, θυμίζοντας και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

“Το σκάνδαλο της Novartis θα είναι μεγαλύτερο του σκανδάλου της Siemens. Και από την άποψη της απώλειας χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου αλλά και μια ηθική απαξία που υπάρχει απ’ όλη αυτή την ιστορία, γιατί σε μια περίοδο που ο φτωχός συμπολίτης μας δεν μπορούσε να βρει εύκολα φάρμακα και δεν είχε και τις οικονομικές δυνατότητες, κάποιοι υπερκοστολογούσαν εδώ το φάρμακο και αυτή η υπερκοστολόγηση είχε αντανάκλαση και σε άλλα κράτη, σε άλλες 29 χώρες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

“Είναι μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση, έχει οικονομικές αποκλίσεις, έχει ηθικές και διεθνείς παραμέτρους” σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως “όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι με την έκτασή της”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ζήτημα παραγραφής αδικημάτων στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο υπουργός απάντησε πως “είναι προφανές ότι υπάρχει για κάποια αδικήματα που δεν είναι διαρκή και συνδυάζονται αποκλειστικά με τον χρόνο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων των εμπλεκομένων”, εξηγώντας, ωστόσο, πως υπάρχουν και αδικήματα που είναι διαρκή. “Αδικήματα όπως η δωροδοκία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αν διαπιστωθεί ότι έχουν τελεστεί, τότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραγραφής” υπογράμμισε και εκτίμησε πως θα μπορούσε να συσχετιστεί η δικογραφία της Novartis με τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υγεία και να διερευνηθούν και τα ζητήματα που πλέον μπαίνουν από την εισαγγελική έρευνα.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για “αστειότητες” και είπε πως δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση. “Είναι αστειότητες αυτά τα πράγματα που ακούμε γιατί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όποιοι μιλάνε ότι εδώ που φτάσαμε, φτάσαμε μετά την εισαγγελική έρευνα ενός έτους και πλέον. Επομένως δεν υπήρξε καμιά πολιτική δίωξη και δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση πολιτικών προσώπων ή πολιτικών ανταγωνιστών αυτών που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε αυτές τις καταστάσεις. Ήταν αποκλειστικά έργο της εισαγγελίας και αυτοί που κατά κύριο λόγο έκαναν ύμνους το προηγούμενο διάστημα υπέρ των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι το εννοούσαν. Επομένως είναι προσβολή προς την ίδια τη δικαιοσύνη τέτοιου είδους αναφορές και προς τη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε με βάση το Σύνταγμα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας” υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα στείλει κόσμο στη φυλακή, ο κ. Κοντονής είπε: “Τον κ. Γεωργιάδη τον έχω ακούσει πολλές φορές να απειλεί με φυλακή διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Τον έχω ακούσει για τον κ. Καμμένο, για τον κ. Πολάκη, τώρα έχει πιάσει εμένα και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Να μην το μεταχειρίζεται τόσο πολύ αυτό, ότι θα στείλει στη φυλακή, γιατί καμιά φορά μπορεί να συμβεί το αντίθετο”.

Για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί νέας συκοφαντίας εναντίον του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως “αν υπάρχουν συκοφαντίες, ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να αποταθεί στη δικαιοσύνη, να αποδείξει την αθωότητά του και να εγκαλέσει όποιον άδικα τον έχει κατηγορήσει”.

“Είναι πολύ νωρίς να προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Καλό θα ήταν πρώτα να μελετήσουν τη δικογραφία και οι ίδιοι και μετά να προβούν σε τέτοιου είδους δηλώσεις” είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε πως “δεν είναι μόνο βιαστικές αυτές οι τοποθετήσεις, είναι και απαξιωτικές για μία εισαγγελική έρευνα που κράτησε έναν χρόνο, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής με ξένα κράτη και θεωρώ ότι έχει σχηματιστεί μία δικογραφία, η οποία πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά”.

Ερωτηθείς γιατί βγήκε στη δημοσιότητα η υπόθεση τη δεδομένη χρονική στιγμή, απάντησε πως “τώρα τελείωσε η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς”, ενώ στα όσα ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί προσπάθειας διαμόρφωσης ενός “σκηνικού φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού” από την πλευρά της κυβέρνησης, σχολίασε: “Δεν ξέρω πού εμπλέκεται ο κ. Βενιζέλος και πού διασταυρώνεται με την όλη υπόθεση αλλά αν θέλουν να πούνε ότι υπάρχει μία σκοπιμότητα από την άποψη του χρόνου θέλω να σας πω ότι τώρα ολοκληρώθηκε αυτή η έρευνα. Ήταν εισαγγελική έρευνα αποκλειστικά και μόνο και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι”.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι “η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια και να πέσει άπλετο φως σε πάρα πολλές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη”, επισημαίνοντας πως “προσπαθούμε να ρίξουμε άπλετο φως σε όλες εκείνες τις υποθέσεις που έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία και όλοι έχουν καταλάβει ότι στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη γινόταν ένα πάρτυ δισεκατομμυρίων εις βάρος της ελληνικής οικονομίας”.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

06/02/2018 11:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: