Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis χωρίς αποπροσανατολισμό ζητά το ΚΚΕ




Όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιηθεί όλη αυτή η ιστορία ως ένα “εργαλείο” συγκάλυψης των πραγματικών προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν την οικονομία, τα μέτρα, τα μνημόνια που δεν τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018, είτε αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Πάντα με αφορμή τη σκανδαλολογία υπάρχει ένας “κουρνιαχτός” που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά» σημείωσε, για να προσθέσει: «εμείς θα συμβάλουμε αύριο στη Βουλή με την τοποθέτησή μας και στη συνέχεια και να αποδοθούν ευθύνες, αν αποδειχθεί και όπου υπάρχουν.

Στην παρατήρηση ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο, απάντησε ότι είναι διεθνές σκάνδαλο που βγήκε στην επιφάνεια από τις αμερικανικές Αρχές, όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τις αθέμιτες πρακτικές της “Novartis, αλλά γιατί η Novartis εκπροσωπεί ανταγωνιστικά συμφέροντα σε αυτά των αμερικάνικων φαρμακοβιομηχανιών. Συμπλήρωσε ότι το πιο σημαντικό -και το μεγάλο σκάνδαλο το οποίο θα προσπαθήσει να αναδείξει το ΚΚΕ- είναι ότι στη βάση της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και της υγείας του λαού διεξάγεται ένας αδυσώπητος πόλεμος πολυεθνικών εταιρειών «όπου ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι μια πλευρά του αποπροσανατολισμού αφορά στον εξωραϊσμό εκ μέρους και της κυβέρνησης και της ΝΔ της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνοντας ότι «μειώθηκε κατά 60% η φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αυξήθηκε κατά 40% η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ εκτιμά ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, απάντησε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική διερεύνηση.

Εξήγησε ότι το ΚΚΕ τονίζει την αναγκαιότητα ουσιαστικής διερεύνησης, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης «δεν το καλύπτει πλήρως» διότι, όπως είπε, για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, με πρώτη εκείνη της απιστίας, η κυβέρνηση «στην ουσία προτείνει να διαπιστωθεί η παραγραφή και να σταματήσει εδώ».

«Εμείς λέμε ότι ακόμα και γι’ αυτά πρέπει να γίνει ουσιαστική διερεύνηση, γιατί μπορεί να φωτίσει πλευρές των άλλων φερόμενων ως αδικημάτων» τόνισε.

Είπε επίσης ότι πρέπει να κληθούν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ διαπίστωσε «υποκρισία και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της ΝΔ», γιατί «ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων εισήχθη στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας το 2001 με τον λεγόμενο τρομονόμο και επεκτάθηκε το 2014 με τις υποθέσεις διαφθοράς. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε εναντίον αυτού του θεσμού. Η ΝΔ που φωνάζει τώρα, ήταν αυτή που μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον εφάρμοσαν».

«Εμείς θεωρούμε, κι αν θέλετε και από θέση αρχής, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες, πρέπει το κράτος να αναλαμβάνει την προστασία τους, όμως πρέπει να καταθέτουν επώνυμα και όχι ανώνυμα αυτά που γνωρίζουν» υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας.

20/02/2018 11:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: