Συγκλόνισε ο Μίκης, μίλησε για “εθνομηδενιστές”: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό




Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, η συμμετοχή έφτασε στους 140.000, ενώ από την πλευρά τους οι διοργανώτριες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές.

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν πανμακεδονικοί σύλλογοι, φορείς, σωματεία της Ελλάδας και της ομογένειας. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τη ελληνική Αστυνομία, η οποία έλαβε από νωρίς το πρωί αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία.

Τον τόνο του συλλαλητηρίου έδωσε η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία αφιέρωσε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Απευθυνόμενος στον «κυρίαρχο λαό», ο κ. Θεοδωράκη αναφέρθηκε στο πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων, και σημείωσε: «Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα».

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι: «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού».

Ο Έλληνας συνθέτης μίλησε για παραποίηση της ιστορίας από την πΓΔΜ και υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται η παραχάραξη της ιστορίας. Δριμεία ήταν, επίσης, η κριτική που άσκησε ο κ. Θεοδωράκης στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν».

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει την υπεράσπιση των δικαίων της Μακεδονίας και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων», υποστήριξε ο κ. Δωρόθεος.

Αμέσως μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς τοποθετήθηκε απέναντι στο συλλαλητήριο, με ανάρτησή του στο Twitter, όπου δήλωσε: «Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».

Συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο, δήλωση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι», είπε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας συγκινημένος.

Ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, συμμετείχε επίσης στο συλλαλητήριο από το οποίο δήλωσε ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να εκφράσουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα στηρίξουν λύση που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, οργανώθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αριστεράς.

Μικρή ένταση σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν ομάδα ακροδεξιών επιχείρησε να κατευθυνθεί προς τα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή με διμοιρία των ΜΑΤ, που είχε σχηματίσει φραγμό στο σημείο.

Δίνουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό, είπε ο Κασιμάτης: Ηχηρό “Όχι” από την Εκκλησία (απευθείας σύνδεση)

“Να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια νόθα Μακεδονία”, συγκλονιστική ομιλία Μίκη (απευθείας σύνδεση)

Στους 140.000 εκτιμά τους μετέχοντες στο συλλαλητήριο η ΕΛ.ΑΣ., για 1,5 εκ. μιλούν οι οργανωτές

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης – Ελλάδα/Αθήνα 04/02/2018 17:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: