Όλη η ατζέντα του ταξιδιού Τίλερσον στη Μέση Ανατολή: Θα “τρίξει τα δόντια” στην Τουρκία




Ρεπορτάζ Mignatiou.com

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Rex Tillerson ξεκινά την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου επίσημο ταξίδι στη Μέση Ανατολή όπου αναμένεται να έχει σειρά δύσκολων, όπως χαρακτηρίζονται, επαφών με ηγέτες και ομολόγους του κρατών της περιοχής.

 

Ιορδανία

Πρώτος σταθμός η Ιορδανία. Ο Rex Tillerson αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιορδανό Βασιλιά Abdullah και τον υπουργό εξωτερικών Ayman Safadi την Κυριακή.

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του Ισραήλ, αντιμετωπίστηκε πολύ αρνητικά από την Ιορδανία ως προσπάθεια υπονόμευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζήτημα για το οποίο έχει άμεσο ενδιαφέρον το Αμμάν, καθώς, εκτός του ειδικού ρόλου της χώρας στις συνομιλίες, στην Ιορδανία ζουν και εργάζονται περί τα 2,5 εκατ. Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα προσπαθήσει να εξηγήσει στους Ιορδανούς συμμάχους του την νέα πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή ώστε να καμφθούν οι Ιορδανικές αντιδράσεις.

Παράλληλα, αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών πάνω σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και της Αμερικανικής οικονομικής βοήθειας στη χρηματοδότηση των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Ιορδανίας στην περιοχή.

Τουρκία

Επόμενος σταθμός του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών θα είναι η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του State Department, στην Άγκυρα ο Rex Tillerson αναμένεται να έχει τις πιο δύσκολες συνομιλίες καθώς γίνονται τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τον Αμερικανικό σχεδιασμό στη βόρεια Συρία και να πείσει την Τουρκική πλευρά ότι οι Κούρδοι που μετέχουν του ευρύτερου συνασπισμού δυνάμεων του SDF δεν είναι τρομοκράτες όπως τους θεωρεί η Άγκυρα.

Λίβανος

Μετά την Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να επισκεφθεί το Λίβανο. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Michel Aoun και τον πρωθυπουργό Saad Hariri καθώς και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Nabih Berri.

Καυτό ζήτημα στις επαφές του στη Βηρυτό θα είναι οι σχέσεις του Λιβάνου με το Ισραήλ και ο ρόλος της Χέζμπολάχ.

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της χώρας Abdel Fattah al-Sisi. Θέματα συζήτησης οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σινά και στο έδαφος της Λιβύης, οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Παλαιστινιακό και ορισμένα λεπτά πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στην Αίγυπτο.

Κουβέιτ

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού Tillerson στη Μέση Ανατολή θα είναι το Κουβέιτ, το οποίο στα τέλη της εβδομάδας οργανώνει υπουργική σύνοδο με τους ΥΠΕΞ των χωρών που συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική συμμαχία και σύνοδο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά την ήττα και εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη χώρα.

10 Φεβρουαρίου, 2018
Mignatiou.com, Reuters, Al-Monitor

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: