Ο Τραμπ δεν έχει, τελικά, αντίρρηση να δημοσιοποιηθεί υπόμνημα κατά του FBI…




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος για την δημοσιοποίηση υπομνήματος των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με την δράση του FBI, μεταδίδει το CNN.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί πιστεύουν πως η δημοσιοποίηση του υπομνήματος αυτού θα έχει στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της έρευνας που διεξάγεται για την Ρωσία.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος απορρήτου των υπηρεσιακών καθηκόντων (executive power) προκειμένου να εμποδίσουν την δημοσιοποίηση του υπομνήματος από το Κογκρέσο.

Η δημοσιοποίηση του υπομνήματος θα προκαλέσει συνθήκες οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και του FBI, που έχει προειδοποιήσει ότι τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό παραποιούν γεγονότα, ενώ είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν σύγχυση στην συλλογή πληροφοριών της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει διαθέσιμες, το υπόμνημα περιέχει ισχυρισμούς ότι το FBI παραβίασε το πλαίσιο που διέπει τη νομιμότητα διεξαγωγής των ερευνών του.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος Τραμπ διάβασε το σχετικό έγγραφο την Τετάρτη, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου στο CNN, ενώ το συζήτησε με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, αλλά και το Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ θα πει προς το Κογκρέσο ότι δεν έχει αντιρρήσεις για την δημοσιοποίηση του υπομνήματος. Σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με φίλους του ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως πιστεύει ότι το υπόμνημα θα αποκαλύψει την προκατάληψη που υπάρχει εναντίον του στην ηγεσία του FBI, ενώ θα βοηθήσει τον ίδιο να ισχυριστεί ότι οι έρευνες που πραγματοποιούνται για την Ρωσία είναι προκατειλημμένες εναντίον του, όπως δήλωσαν δύο πηγές.

Καθώς η συζήτηση γύρω από το αναφερόμενο υπόμνημα στην Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο έντονη με τους Δημοκρατικούς να το χαρακτηρίζουν παραπλανητικό και μη έγκυρο, ενώ διατυπώνονται και ερωτηματικά γύρω από την σκοπιμότητα δημοσιοποίησης πληροφοριών που έχει συλλέξει το FBI, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσει με πολιτική σκοπιμότητα. Ο ίδιος θεωρεί ότι το υπόμνημα αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον στοχοποίησαν άδικα, ενώ η στάση αυτή εξυπηρετεί την θέση του για τον τερματισμό της έρευνας που διεξάγεται για την Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την έρευνα αυτή “ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών.”

Από την πλευρά τους, αρκετοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί έχουν υποστηρίξει τον Τραμπ για την δημοσιοποίηση του υπομνήματος, ενώ οι ίδιοι αρνούνται ότι τα κίνητρά τους σχετίζονται με το αντικείμενο των ερευνών για την Ρωσία. “Στην περίπτωση που παραβιάζονται οι πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών, τότε η δημοσιοποίηση είναι αναγκαία ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί ξανά. Το υπόμνημα αυτό δεν αποτελεί απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του FBI ή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ δεν αμφισβητεί την έρευνα του Μάλερ ή τον υφυπουργό της Δικαιοσύνης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιν που είναι πρόεδρος στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς οι Γερουσιαστές Τζεφ Φλέικ (Αριζόνα) και Τζον Θουν (Νότια Ντακότα) έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την δημοσιοποίηση των πληροφοριών που περιέχονται στο υπόμνημα.

Από την άλλη μεριά μερικοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποβαθμίζουν την σημασία του υπομνήματος, τονίζοντας ότι τα γεγονότα που αναφέρονται σε αυτό, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Το υπόμνημα καταρτίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό τον πρόεδρό της Ντέβιν Νούνες.

Ο Νούνες είναι πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ένα χρονικό περιθώριο πέντε ημερών να εμποδίσει την δημοσιοποίηση του υπομνήματος, καθώς η παραπάνω αναφερόμενη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας για την δημοσιοποίησή του, την Δευτέρα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει μία επεξεργασία του κειμένου σε νομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο εθνικής ασφάλειας, πριν λάβει την οριστική απόφασή του για την δημοσίευσή του ή μη. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό ποια συγκεκριμένα βήματα θ’ ακολουθηθούν από τον Λευκό Οίκο ή το Κογκρέσο (εάν υπάρχουν) ώστε να ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις που έχει εκφράσει το FBI, αλλά κι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφορικά με τα στοιχεία που περιέχονται στο υπόμνημα.

Πριν την αποστολή του εγγράφου στον Λευκό Οίκο, η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προχώρησε σε αλλαγές στο κείμενο.

Ωστόσο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής, έχουν διαφορετικές απόψεις για τις αλλαγές που έγιναν. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι έγιναν πέντε αλλαγές, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν ότι έγιναν μόλις δύο. Οι διαφορετικές αυτές τοποθετήσεις οδήγησαν σ’ ένα νέο γύρο πολιτικών διαξιφισμών μεταξύ των ηγετών της επιτροπής με τον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ να προτείνει την διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας του τροποποιημένου από τις αλλαγές, υπομνήματος.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την διαδικασία που ακολουθήθηκε, δήλωσε ότι έχουν γίνει “αναπροσαρμογές” στο αρχικό κείμενο του υπομνήματος, επί τη βάσει των ανησυχιών που εκφράστηκαν κατά το τελευταίο διήμερο. Η ίδια πηγή, διευκρίνισε ότι η διαδικασία αυτή, δεν ενεργοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους στην διάρκεια πτήσης στο προεδρικό αεροσκάφος ότι το υπόμνημα θα δημοσιοποιηθεί χωρίς κάποιος να έχει επιμεληθεί στα στοιχεία του. “Το τελευταίο διήμερο εξετάσαμε τα έγγραφα, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία που έχουν σχέση με το απόρρητο των πληροφοριών. Την στιγμή αυτή, νομίζω ότι θα ενημερώσουμε το Κογκρέσο ίσως αύριο (δηλ. Σήμερα) ότι ο πρόεδρος είναι εντάξει με το υπόμνημα. Αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις. Έτσι, το κείμενο θα βρίσκεται στα χέρια του Κογκρέσου μετά από αυτό,” τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Από την άλλη μεριά, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο κείμενο του υπομνήματος δεν φαίνεται να έχουν κατευνάσει την αντίδραση του FBI. Η αναφερόμενη υπηρεσία στις αρχές τις εβδομάδας εξέδωσε μία σπάνια δημόσια ανακοίνωση για τις “σοβαρές ανησυχίες” της, σχετικά με την δημοσιοποίηση του υπομνήματος. “Μπορεί να έγιναν κάποιες διορθώσεις στο κείμενο του υπομνήματος, αυτό όμως δεν αλλάζει την όλη λογική της δημοσιοποίησης του. Υπάρχουν ακόμη σοβαρές ανησυχίες,” δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του FBI.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ είναι εκνευρισμένος σχετικά με την στάση που κράτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε οτιδήποτε σχετίζεται με την διεξαγωγή της έρευνας για την Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που έχουν γνώση των εξελίξεων. Στο επίκεντρο του θυμού του Τραμπ, βρίσκεται ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Ρόζενσταϊν ανέθεσε την διεξαγωγή της έρευνας στον Μάλερ, τον περασμένο Μάιο κι αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Πέραν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έρευνες στο Κογκρέσο για το παραπάνω ζήτημα αναφορικά με την Ρωσία, διεξάγονται από τις Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Δικαιοσύνης της Γερουσία. Οι έρευνες αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης, γνώμης γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Μάικ Πομπέο, εκτιμά ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει τόσο τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο, αλλά και τις προεδρικές εκλογές του 2020.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

02/02/2018 09:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: