Ο πρώην Καγκελάριος Κολ χρηματοδοτούσε ναζιστική οργάνωση, υποστηρίζει το Spiegel




Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, ως νεαρός πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, φέρεται να χρηματοδοτούσε ναζιστική οργάνωση, της οποίας σκοπός ήταν η βοήθεια φυλακισμένων για εγκλήματα πολέμου αξιωματούχων των SS.

Αυτό υποστηρίζει το περιοδικό Σπίγκελ, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην τελευταία του έκδοση,επικαλούμενο ιδιόχειρα έγγραφα του ίδιου του πρώην Καγκελάριου.

Στα έγγραφα αυτά ο Χέλμουτ Κολ αναφέρει –σύμφωνα με το περιοδικό- πως χρηματοδοτούσε με 200 μάρκα ετησίως την «οργάνωση βοήθειας Hauser», που στήριζε οικονομικά φυλακισμένους ναζί, αλλά και τους συγγενείς τους.

Η οργάνωση αυτή ξεκίνησε τη δράση της το 1962 και ονομάστηκε έτσι από τον Paul Hauser, στρατηγό των Waffen SS, ο οποίος συγκέντρωνε χρήματα –κυρίως από πολιτικούς- για να βοηθήσει οικονομικά πρώην συμπολεμιστές του, που ήταν φυλακισμένοι ή βετεράνοι.

Στα ίδια έγγραφα το Σπίγκελ αναφέρει πως ο Χέλμουτ Κολ χαρακτηρίζει τον Paul Hauser ως ένα σώφρονα άνδρα.

Να σημειωθεί πως η στρατιωτική μονάδα που διοικούσε ο Paul Hauser είχε εμπλακεί σε διάφορα εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επίσης, το Σπίγκελ υπενθυμίζει πως το 1985 ο Χέλμουτ Κολ είχε προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο στη Γερμανία, όταν ως Καγκελάριος της χώρας, μαζί με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέηγκαν, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη Γερμανία, είχαν επισκεφθεί το στρατιωτικό νεκροταφείο του Μπίτμπουργκ, όπου και βρίσκονται θαμμένοι χιλιάδες στρατιώτες των SS.

O Χέλμουτ Κολ υπήρξε Καγκελάριος της Γερμανίας για δεκαέξι χρόνια και πέθανε το 2017.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 04/02/2018 13:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: