Ο Γκουτέρες παίζει φιλοτουρκικό παιγνίδι: Καλύπτει την παρανομία του Ερντογάν στην ΑΟΖ




Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η στάση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται σε «πλήρη αντίθεση» με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΣΔΘ) της 10ης Δεκεμβρίου 1982, την οποία η Τουρκία δεν υπέγραψε και δεν αναγνωρίζει.

Όπως σημειώνεται, ο ΟΗΕ και ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούνται ξεκάθαρα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων και των συμβάσεων, κάτι που δεν πράττουν στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ.

Με τη δήλωση του εκπροσώπου του Γ.Γ., στην ουσία αγνοείται η ΣΔΘ επειδή ο κ. Γκουτέρες δεν λαμβάνει θέση για το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στη δική της ΑΟΖ.

Η συγκεκριμένη ποντιοπιλατική στάση Γκουτέρες δεν αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και στην οποία, σε κάποιο βαθμό, «μπορεί να δικαιολογηθεί» όταν κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το θέμα των υδρογονανθράκων αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση του νόμιμου διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους-μέλους του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες δημιουργεί «κακό προηγούμενο» με την απαράδεκτη στάση του.

Επομένως, αν από την αρχή, η Λευκωσία δεν απαιτήσει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον ΟΗΕ στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, τα χειρότερα έπονται…

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: