Ο χάρτης επιστράφηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον Δεκέμβριο του 2017, αναφέρουν πηγές




Ο χάρτης με τις εδαφικές αναπροσαρμογές που κατατέθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη στις 11 Ιανουαρίου του 2017, επιστράφηκε στον Μουσταφά Ακιντζί το Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με έγκυρες πηγές κοντά στις συνομιλίες.

Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, νωρίς τον ίδιο μήνα η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είχε ενημερώσει την Κυβέρνηση αναφορικά με το αίτημα της τ/κ πλευράς για επιστροφή του χάρτη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα ΗΕ αποφάσισαν να επιστρέψουν τον εν λόγω χάρτη στην τ/κ πλευρά υπό την έννοια ότι θεωρούν πως η ιδιοκτησία του χάρτη ανήκει στην τ/κ πλευρά, δεδομένου ότι αυτή τον κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούν επίσης ότι και ο χάρτης που κατέθεσε η ε/κ πλευρά ανήκει σε αυτή την πλευρά.

Εξάλλου, σε σημερινή επικοινωνία του με το ΚΥΠΕ για το θέμα, ο Εκπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι τα ΗΕ επιθυμούν να επαναλάβουν ότι «τόσο ο κ. Ακιντζί όσο και ο κ. Αναστασιάδης παραμένουν δεσμευμένοι στο πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ όπως αυτό κατατέθηκε στο Κραν Μοντάνα πέρσι».

Επανέλαβε ότι τα ΗΕ είχαν ενημερώσει την ε/κ πλευρά για το αίτημα του κ. Ακινζτί να επιστραφεί ο χάρτης που κατέθεσε η τ/κ πλευρά και ότι ο χάρτης πράγματι επιστράφηκε το Δεκέμβριο 2017 κατόπιν αιτήματος του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Σιντίκ σε ερώτηση αν η ε/κ πλευρά έπρεπε να είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την επιστροφή του χάρτη, περιορίστηκε να πει ότι δεν θέλει να προσθέσει οτιδήποτε περαιτέρω και ότι το πλέον σημαντικό είναι πως οι δύο ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι στο πλαίσιο Γκουτέρες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/02/2018 17:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: