Ο Μπερλουσκόνι “στηρίζει” Αντόνιο Ταγιάνι ως υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροδεξιάς




Ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επιθυμεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς. Προς το παρόν, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχει λύσει την σιωπή του, και πολλοί σχολιαστές διερωτώνται αν η θετική ή αρνητική απάντηση θα φτάσει πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Ο πρώην Καβαλιέρε, ως γνωστόν, αγαπά τις θεαματικές εκπλήξεις και θα ήθελε να επισπεύσει την όλη διαδικασία, για να κερδίσει και κάποιους επιπλέον κεντρώους ψηφοφόρους. Αλλά ο απευθείας ενδιαφερόμενος, έως τώρα, έδειξε να μην βιάζεται υπερβολικά.

Πρόκειται για πολιτικό με πολυετή εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος ανήκει στην μετριοπαθέστερη πτέρυγα της Φόρτσα Ιτάλια. Πολλοί αναλυτές, βέβαια, αναφέρουν ότι την συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν βλέπει ιδιαίτερα ευνοϊκά, ο κύριος σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει την επιλογή υποψήφιου πρωθυπουργού από κάθε κόμμα ή συμμαχία, πριν τις εκλογές. Η κίνηση αυτή, γίνεται αναγκαία μόνον μετά την εκλογική αναμέτρηση, κατά τις διαβουλεύσεις των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και η τελική απόφαση, με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανήκει, ακριβώς, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, ο Αντόνιο Ταγιάνι υπογραμμίζει τις άριστες σχέσεις του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «οι προτάσεις που δέχθηκε τον τιμούν», αλλά, παράλληλα, υπενθυμίζει πως «δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να αντικαταστήσει τον Μπερλουσκόνι, ούτε ως ηγέτη, αλλά ούτε και ως πολιτικό πρόσωπο που καταφέρνει να ενώνει διαφορετικές δυνάμεις».

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

28/02/2018 22:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: