Νέες συλλήψεις στην Τουρκία: Στη φυλακή όσοι αντιδρούν στην εισβολή Ερντογάν στην Συρία




Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν  άλλους 13 ανθρώπους τους οποίους κατηγορούν ότι υποστήριξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο που αντιτίθεται στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πολλά τουρκικά ΜΜΕ, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι εξέφρασαν την υποστήριξή τους μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα κείμενο που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (TTB) στο οποίο χαρακτήριζε τον πόλεμο «πρόβλημα δημόσιας υγείας» και τελείωνε με τη φράση: «Όχι στον πόλεμο, ειρήνη τώρα και παντού».

Τα 11 μέλη της διοικούσας αρχής του TTB συνελήφθησαν την Τρίτη και κατηγορούνται, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, για «δικαιολόγηση των ενεργειών τρομοκρατικής οργάνωσης», «εγκωμιασμό εγκλημάτων και εγκληματιών» και «υποκίνηση μίσους».

Μεταξύ των συλληφθέντων σήμερα είναι ο Αλί Ερόλ, συνιδρυτής της Kaos GL, μίας από τις κυριότερες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί) στην Τουρκία.

«Αν και δεν υπήρξε σαφής πληροφορία για τους λόγους σύλληψης του Αλί Ερόλ, οι δικηγόροι του δηλώνουν πως το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Kaos GL.

Πράγματι είχε εκφράσει πολλές φορές την υποστήριξή του στην έκκληση του TTB στον λογαριασμό του στο Twitter τις τελευταίες ημέρες.

Ο TTB, που έχει περισσότερα από 83.000 μέλη, είναι μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές ενώσεις στην Τουρκία. Μετά τη σύλληψη ηγετικών μελών του, εξέδωσε ένα νέο κείμενο όπου αναφέρει ότι δεν αποσύρει «ούτε μία λέξη» από την αρχική έκκλησή του.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου επίθεση στο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», όμως είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση ο Ερντογάν κάλεσε σε εθνική ενότητα και είπε πως όσοι θα διαδήλωναν κατά της επίθεσης θα πλήρωναν «βαρύ τίμημα».

Οι τουρκικές αρχές προσπαθούν έκτοτε να φιμώσουν κάθε φωνή που κατακρίνει την επίθεση. Έτσι, περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επιχείρησης στο Αφρίν.

Σήμερα το πρωί, 12 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Μπούρσα (Προύσα – βορειοδυτική Τουρκία) με αυτή την αιτιολογία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

02/02/2018 16:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: