Ναι από το Συμβούλιο της ΕΕ για κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα: Στο στόχαστρο και η Λευκορωσία




Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα περιοριστικά μέτρα κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), οριστικοποιώντας τη μεταφορά στο δίκαιο της ΕΕ των μέτρων που επιβλήθηκαν, με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2397 (2017).

Τα μέτρα που μεταφέρθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της απαγόρευσης εξαγωγών όλων των διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στη ΛΔΚ, μειώνοντας την ποσότητα βαρελιών που μπορούν να εξαχθούν από 2 εκατομμύρια βαρέλια σε 500.000 βαρέλια ετησίως, την απαγόρευση εισαγωγών από τη ΛΔΚ τροφίμων και γεωργικών προϊόντων, μηχανημάτων, ηλεκτρικού εξοπλισμού, χώματος και πέτρας και ξύλου, και την απαγόρευση εξαγωγής στη ΛΔΚ όλων των βιομηχανικών μηχανημάτων, των οχημάτων μεταφοράς και της επέκτασης σε όλους τους σίδηρο, χάλυβα και άλλα μέταλλα. Επιπλέον περιλαμβάνει περαιτέρω θαλάσσια περιοριστικά μέτρα κατά των πλοίων, όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι το πλοίο έχει εμπλακεί στην παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, αλλά και την απαίτηση να επαναπατριστούν όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΔΚ στο εξωτερικό εντός 24 μηνών, σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό και διεθνές δίκαιο. Η πλήρης απαγόρευση εξαγωγής αργού πετρελαίου που προβλέπεται στο ψήφισμα 2397 (2017) είχε ήδη εισαχθεί στην ΕΕ στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Κατά την έγκριση των μέτρων, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε στο ψήφισμά του 2397 (2017) ότι η διάδοση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, καθώς και ο τρόπος παράδοσής τους, αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την προσδοκία της να συμμετάσχει η ΛΔΚ σε έναν αξιόπιστο και ουσιαστικό διάλογο που αποσκοπεί στην επιδίωξη της πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου. Ο αριθμός των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι 79 άτομα και 54 οντότητες που απαριθμούνται από τον ΟΗΕ και 55 άτομα και 9 οντότητες που ορίζονται από την ΕΕ αυτόνομα. Οι πρόσθετες καταχωρίσεις που επιβλήθηκαν με την απόφαση 2397 (2017) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρθηκαν στο δίκαιο της ΕΕ στις 8 Ιανουαρίου 2018. Η ΕΕ πρόσθεσε επιπλέον 17 άτομα στον δικό της κατάλογο κυρώσεων στις 22 Ιανουαρίου 2018.

Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει το εμπάργκο όπλων και κυρώσεις εναντίον 4 ατόμων για ένα έτος. Αναλυτικά, το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας για ένα έτος έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων, απαγόρευση της εξαγωγής αγαθών για εσωτερική καταστολή και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων κατά τεσσάρων ατόμων που έχουν σχέση με τις ανεπίλυτες εξαφανίσεις δύο πολιτικών της αντιπολίτευσης, ενός επιχειρηματία και ενός δημοσιογράφου το 1999 και το 2000.

Το Συμβούλιο παρέτεινε επίσης την παρέκκλιση από τα περιοριστικά μέτρα που επιτρέπουν την εξαγωγή εξοπλισμού διαδρόμου στη Λευκορωσία, η οποία υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές κατά περίπτωση. Η παρέκκλιση αυτή επεκτάθηκε σε περιορισμένο αριθμό αθλητικών τυφεκίων και αθλητικών πιστολιών ειδικής χρήσης, με την επιφύλαξη διαδικασιών έγκρισης.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο-Βρυξέλλες
26/02/2018 11:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: