Μόνο μια μύγα στον τοίχο του δωματίου μπορεί να πει τι έλεγαν για 3,5 ώρες ο Τίλερσον και ο Ερντογάν




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM

Πάνω από 3, 5 ώρες συναντήθηκε, πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της τουρκικής προεδρίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρέξ Τίλερσον, και μάλιστα χωρίς μεταφραστή.

Στη συνάντηση ήταν παρών μόνο ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, που έπαιξε το ρόλο του μεταφραστή, σε μια προσπάθεια να επουλωθεί η σχέση της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, η οποία έχει πληγεί αφάνταστα το τελευταίο διάστημα λόγω των απίστευτων ρητορικών επιθέσεων και της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων του YPG, με την επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς» της Τουρκίας στο εσωτερικό της Συρίας.

Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για την ασυνήθιστη συνάντηση, ανέφερε, ότι ο Τίλερσον, «έχει συναντηθεί και άλλη  φορά με τον Πρόεδρο Ερντογάν, και ήταν εντάξει με τον Υπουργό Εξωτερικών να κάνει τη μετάφραση. Έχουν μια καλή, δυνατή σχέση εργασίας».

Η συνάντηση ήταν άκρως απόρρητη και ασυνήθιστη διότι ο κ. Τίλερσον δεν συνοδεύονταν ούτε καν από τον αξιωματούχο που κρατά σημειώσεις, ούτε κανέναν από τους συνεργάτες του. Ακόμη και Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι η συνάντηση έσπασε κάθε είδους πρωτόκολλο.

«Εάν η συνάντηση δεν γίνεται στα Αγγλικά, είναι εξαιρετικά παράτολμο να μην έχει δίπλα του μεταφραστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θα εξασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα του κ. Τίλερσον θα μεταφερθούν με ακρίβεια και με την απαιτούμενη έμφαση», σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρώην εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζόν Κίρμπι.

Το ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια δείχνει ότι ήταν μια συνάντηση με ένταση και εξαιρετικά κρίσιμη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ταξιδεύει με τον κ. Τίλερσον, ανέφερε ότι, ο Υπουργός και ο Ερντογάν, «ενεπλάκησαν σε μια παραγωγική και ανοικτή συζήτηση, σχετικά με το πώς θα βρεθεί ένας επωφελής και για τους δυο δρόμος στη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της προόδου με το σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, στις συζητήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου αύριο».

Η συνάντηση σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές και αναλυτές ξεπέρασε τα συνηθισμένα, και σίγουρα έσπασε κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι επρόκειτο, για μια πολύ σκληρή αντιπαράθεση, όπου και οι δυο πλευρές έβαλαν, ψυχρά στο τραπέζι όλα τα χαρτιά τους. Το μεγάλο ερώτημα, είναι τι πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν, για να μην συνεχίσει στο δρόμο της κόντρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τι έδωσε ο κ. Τίλερσον, για να μην καταρρεύσει εντελώς η πολύχρονη στρατηγική σχέση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

  • Μετά το συνομωσιακό χαρακτήρα της χθεσινής συνάντησης μόνο μια μύγα στον τοίχο του δωματίου μπορεί να μας το πει.

16 Φεβρουαρίου, 2018 06:30
MIGNATIOU.COM, CNN, HurriyetDailyNews.com
Άγκυρα, Τουρκία

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: