Μυρμήγκια “Ματαμπέλε”-“νοσοκόμοι” στο πεδίο της μάχης εκπλήσσουν τους επιστήμονες




Σε μια σημαντική ανακάλυψη για το ζωικό βασίλειο προχώρησαν επιστήμονες με επικεφαλής τον συμπεριφοριστή οικολόγο, Έρικ Φρανκ από το πανεπιστήμιο Βίρτσμπουργκ, η οποία αφορά στη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου αφρικανικού είδους μυρμηγκιών.

Πρόκειται για τα μυρμήγκια «Ματαμπέλε» που όπως διαπιστώθηκε φροντίζουν τα τραυματισμένα μέλη του είδους τους και τα μεταφέρουν πίσω στη φωλιά με ασφάλεια. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μυρμήγκια πλησιάζουν και γλύφουν τις πληγές προσφέροντας μάλιστα αποτελεσματική ιατρική φροντίδα.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι πίθηκοι γλύφουν τις πληγές τους για να τις επουλώσουν ωστόσο εκείνοι δεν φροντίζουν τραυματισμένα άτομα του είδους τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο είδος ανέπτυξε και «νοσοκόμους» επειδή θεωρείται ιδιαίτερα επιθετικό και συνεχώς εμπλέκεται σε συγκρούσεις κυρίως με αποικίες τερμιτών. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές φορές την ημέρα ομάδες από 200 έως 600 μυρμήγκια επιτίθενται σε φωλιές τερμιτών, οι οποίο αμύνονται δαγκώνοντας τους εχθρούς τους.

Στην έρευνα των επιστημόνων συμπεριλαμβάνεται και βίντεο στο οποίο φαίνονται τα μυρμήγκια να μεταφέρουν τους τραυματίες πίσω στη φωλιά και να γλύφουν τις πληγές. Τώρα απομένει να διαπιστωθεί εάν τα μυρμήγκια καθαρίζουν απλώς τις πληγές ή εκκρίνουν και κάποια ευεργετική ουσία.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με μερικά μυρμήγκια εμποδίζοντάς τα να γλύψουν τις πληγές των τραυματιών και διαπίστωσαν ότι τότε το 80% των ακρωτηριασμένων μυρμηγκιών πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες. Αντίθετα, όταν οι πληγές τους είχαν τύχει περιποίησης, το 90% επέζησαν.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: