Κρίσιμη επίσκεψη Μακρόν στην Κορσική, που επιδιώκει την αυτονομία της




Την πρώτη πραγματικά δύσκολη επίσκεψη της προεδρίας του, πραγματοποιεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Αύριο πρόκειται να βρεθεί στην Κορσική, όπου για χρόνια επιδιώκει περισσότερη αυτονομία από την κεντρικά γαλλική κυβέρνηση.

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, πραγματοποιείται δυο μήνες μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του, στις εκλογές του νησιού, από εθνικιστικό συνασπισμό, ενισχύοντας τις επιδιώξεις των εθνικιστών για περισσότερη αυτονομία στο νησί των 330.000 κατοίκων.

Το Σάββατο, χιλιάδες εθνικιστές έδωσαν το στίγμα για την διήμερη παραμονή του κ. Μακρόν με μια ειρηνική διαδήλωση στην πρωτεύουσα του νησιού, ζητώντας δημοκρατία και σεβασμό του λαού της Κορσικής.

Ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης, Γκίλ Σιμεόνι, δήλωσε ότι η επίσκεψη Μακρόν έχει την πιθανότητα να εξελιχθεί σε ιστορική. «Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να μπει τέλος στον κύκλο της σύγκρουσης», αναφερόμενος στην διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών βομβιστική εκστρατεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Κορσικής, πριν από την εκεχειρία του 2014.

Σε αντίθεση με την Καταλονία, οι ηγέτες, στο ειδυλλιακό νησί, όπου γεννήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, δεν επιζητούν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ανεξαρτησία. Το νησί παραμένει εξαρτημένο από την γαλλική οικονομία. Ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει πιο πέρα από τους προκατόχους του, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Κορσικής, που έχει δική της γλώσσα. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής η κυβέρνησή του είναι διστακτική στο να ενδώσει στις απαιτήσεις των εθνικιστών, ειδικά στην παραχώρηση αμνηστίας σε φυλακισμένους για αποσχιστική βία.

Άλλες απαιτήσεις των εθνικιστών, περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της αναγνώρισης της Κορσικανής γλώσσας, και μέτρα γα να δοθεί ειδική πρόσβαση στην αγορά περιουσίας, στους ντόπιους. Μια κίνηση που έχει ως στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης των πλούσιων Γάλλων, στη γη και τα ακίνητα του νησιού.

Ο Μακρόν θα βρεθεί στο νησί με αφορμή το φόρο τιμής στον Κλόντ Ερινιάκ, τον ανώτερο εκπρόσωπο της πολιτείας στο νησί που δολοφονήθηκε πριν 20 χρόνια, σε επίθεση των εθνικιστών, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις στο νησί. Ο μετριοπαθής ηγέτης των εθνικιστών Σιμεόνι, θα συμμετέχει στην τελετή, αλλά ο πιο σκληρός εταίρος του, Πρόεδρος της Συνέλευσης Ζαν Γκί Ταλαμόνι, θα απέχει. Ο Ταλαμόνι με άρθρο του στην Le Monde, ζήτησε από τον Μακρόν, «να στείλει ηχηρό μήνυμα για ανοικτή διάθεση και διάλογο.» Το μήνυμα του λαού της Κορσικής είναι ξεκάθαρο, έγραψε, οι Κορσικανοί βλέπουν το νησί «ως έθνος και όχι απλά ως διοικητική επαρχία.»

Ο Γάλλος Πρόεδρος, θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του για την πολιτική έναντι της Κορσικής, στον πολυαναμενόμενο λόγο του, την Τετάρτη, στην πόλη Μπάστια, στα βόρεια του νησιού. Οι σύμβουλοί του, διαρρέουν ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της προεκλογικής ομιλίας του τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αναφέρει, ότι, «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το παρόν πλαίσιο δεν επιτρέπει στην Κορσική να πετύχει αυτά που μπορεί, και προσβλέπουμε να πάμε πιο πέρα, προσβλέπουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα.»

Ο Κορσικανός ηγέτης, Σιμεόνι, προειδοποίησε πάντως, ότι, «εάν ο δρόμος προς το διάλογο παραμείνει κλειστός θα βρεθούμε σε κατάσταση κρίσης και σε πολιτικό αδιέξοδο.»

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού ρίσκου και λεπτών ισορροπιών για το Γάλλο Πρόεδρο,

 

MIGNATIOU.COM, AFP 

05/02/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: