File Photo: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλάει σε πολιτική συγκέντρωση. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Κουτσούμπας: Πλήρης διερεύνηση για την υπόθεση Novartis χωρίς αυταπάτες περί «κάθαρσης»

To ΚΚΕ ζητά για την υπόθεση Novartis, όπως κάνει πάντα για τις αντίστοιχες υποθέσεις, πλήρη διερεύνησή της και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες «περί δήθεν κάθαρσης όταν και στο χώρο του φαρμάκου κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα» και χωρίς συμμετοχή σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, δήλωσε ο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε αναφορικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει την αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, προτείνοντας είτε να περιοριστεί είτε να φύγει τελείως η αρμοδιότητα από την Βουλή και να ακολουθείται η κανονική διαδικασία, όπως στους υπόλοιπους πολίτες.

Για την ονομασια της ΠΓΔΜ

Η «ευνοϊκή συγκυρία» για την επίλυση του «σκοπιανού» «αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, καθώς και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των επενδύσεων τους στα Σκόπια» επισημαίνει ο ΓΓ του ΚΚΕ, προσθέτοντας «η κυβέρνηση επείγεται να λύσει το «σκοπιανό», στην πραγματικότητα να προωθήσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ τα έχουν σπάσει με την Τουρκία και θέλουν να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας».

«Με δυο λόγια, την «εργολαβία» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια την έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό ακριβώς λέει και ο πρέσβης των ΗΠΑ όταν χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ‘μεντεσέ’» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Είπε ότι δεν χρειάζεται σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί, το ΚΚΕ θα πάει και θα καταθέσει τις θέσεις του, «ενημερώνοντας πλατιά τον ελληνικό λαό».

Επισήμανε ότι «συμφωνία που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενικές «υποσχέσεις» για απάλειψη αλυτρωτικών διαθέσεων μιας και οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον δεν αποτελεί λύση» ενώ ομοίως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση προς όφελος των δύο λαών και των λαών της Βαλκανικής στο έδαφος των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν την άμεση ένταξη της πΓΔΜ σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό».

«Το ΚΚΕ μια τέτοια συμφωνία δεν θα την ψηφίσει στη Βουλή» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς πως κρίνει την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο απάντησε ότι το συλλαλητήριο της Αθήνας, όπως και εκείνο της Θεσσαλονίκης «τόσο από την άποψη των διοργανωτών, όσο και από την άποψη των ομιλιών, των συνθημάτων και του περιεχομένου εκθείαζε τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλεία, έδινε άλλοθι στον σκοταδισμό, τον φασισμό και τον ναζισμό, καλλιεργούσε τον αλυτρωτισμό σε βάρος γειτονικών λαών, έριχνε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού με την ονοματολογία και αποσιωπούσε τα κεντρικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης».

«Ούτε τυπική, ούτε πραγματική έξοδος από το μνημόνιο»

Ως προς το ενδεχόμενο αλλαγών προς όφελος του λαού έστω και με «τυπική έξοδο» από το μνημόνιο, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα για μετά το 2019, και συνυπολογίζοντας και την μόνιμη επιτροπεία της ΕΕ, «τα μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη», τότε «ούτε για τυπική, ούτε για πραγματική έξοδο από το μνημόνιο δεν θα μπορούμε να μιλάμε».

Είπε ότι ο λαός πρέπει να προσπεράσει τις παγίδες που του στήνουν το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του, να απορρίψει τα «παραμύθια της κυβέρνησης που βαφτίζει δίκαιη την ανάπτυξη της κερδοφορίας των καπιταλιστών» και εάν αποφασίσει να κάνει πράξη το δίκιο του με δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία «μπορεί να υπάρξει πραγματική και ριζική οικονομική και κοινωνική ανατροπή».

Αναφορικά με τις εκλογές σημείωσε ότι το διαφορετικό σηματοδοτεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ και όχι η παραμονή στο ίδιο σημείο όσων απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το «να κοιτάνε προς τα πίσω, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς, σχετικά, απάντησε ότι η «ονομαζόμενη κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ» προορίζεται για τον ρόλο του κόμματος-μπαλαντέρ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που θα συμπληρώνει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με κορμό τον ένα ή τον άλλο πόλο.

11/02/2018 12:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Be the first to comment on "Κουτσούμπας: Πλήρης διερεύνηση για την υπόθεση Novartis χωρίς αυταπάτες περί «κάθαρσης»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*