Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) . Φωτογραφία Αρχείου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Κοινή Παρέμβαση Κυπρίων Ευρωβουλευτών για τουρκική επιθετικότητα με επιστολή στο ΕΚ

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι 6 Κύπριοι Ευρωβουλευτές στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, καθώς και στην Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Μογκερίνι, καταγγέλλοντας τις παράνομες και πρωτοφανείς επιθετικές ενέργειες από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητώντας την άμεση παρέμβαση τους για εξομάλυνση της κατάστασης.

Στις επιστολές τους οι 6 Ευρωβουλευτές παραθέτουν αναλυτικά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι μέχρι και σήμερα «τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να εμποδίζουν το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ Saipem12000 να φτάσει στον στόχο του στο οικόπεδο 3 και να προχωρήσει στην προγραμματισμένη ερευνητική γεώτρηση».

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «τέτοιες πράξεις είναι παράνομες και αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής εταιρείας ENI-KOGAS καθώς και θέτουν σε κίνδυνο τα μέτρα ασφάλειας των ναυτιλομένων».

Επισημαίνεται επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρά σε προκλητικές και παράνομες ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία υιοθετεί τέτοια επιθετική στάση».

Καταλήγοντας, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές καλούν τους Προέδρους των Ευρωπαϊκών Οργάνων και την Ύπατη Εκπρόσωπο να καταδικάσουν τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, υποψήφιας για ένταξη χώρα, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κράτους Μέλους, και να την καλέσουν να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το νόμιμο δικαίωμα της για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της ΑΟΖ της.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/02/2018 12:27

Be the first to comment on "Κοινή Παρέμβαση Κυπρίων Ευρωβουλευτών για τουρκική επιθετικότητα με επιστολή στο ΕΚ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*