“Κακοί οι βαθμοί” για την Ελλάδα, αναφέρει το Spiegel: Αμφιβάλλουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, γράφει…




Το περιοδικό Spiegel δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Κακοί βαθμοί για την Ελλάδα», παρά την προ ολίγων ημερών αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s. Το Spiegel αναφέρει:

«Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αμφιβάλλουν για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να βγαίνει από την κρίση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν αβέβαιο σε κάθε περίπτωση το κατά πόσο η χώρα θα είναι σύντομα σε θέση να δανείζεται σε διαρκή βάση χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση των υπ. Οικ. των χωρών της ευρωζώνης στην αρχή της εβδομάδας, ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας πλήττεται όταν η ίδια δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η διστακτικότητά της έχει προκαλέσει ‘αστάθεια στις αγορές’, ανέφερε ο Ντράγκι. Η χώρα δεν υλοποιεί όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, για παράδειγμα στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα στο ΔΝΤ, ανέφερε επικριτικά ότι ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί διαρκώς προς τα πάνω τις προοπτικές ανάπτυξης όλων των χωρών της ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας. Η χώρα εξακολουθεί να απογοητεύει στο πεδίο της ανάπτυξης».

Το Spiegel σημειώνει επίσης ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στους ομολόγους του ότι  «δυσκολίες» εκφεύγουν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης και ότι, ως προς αυτό, ο επίτροπος Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε τον έλληνα υπουργό, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

«Αυτή τη χρονιά εκπνέει το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα. Στη συνέχεια η χώρα θα πρέπει μόνη της να σταθεί στα πόδια της από χρηματοπιστωτική άποψη», γράφει τέλος το Spiegel.

Δήμητρα Κυρανούδη, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: