Ιρανοί αστυνομικοί πέταξαν γυναίκα από βάθρο επειδή δεν φορούσε μαντίλα (video)




Τη βίαιη καταστολή της ιρανικής αστυνομίας γνώρισε μια νεαρή γυναίκα που το Δεκέμβριο είχε αποφασίσει να διαδηλώσει μόνη της κατά της μαντίλας. Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα σε ιρανικούς ιστοτόπους, δύο αστυνομικοί την πλησιάζουν και της ζητούν να κατέβει από το βάθρο στο οποίο είχε ανέβει έχοντας ακάλυπτο το κεφάλι της.

Η γυναίκα ατάραχη τους ρώτησε να της πουν ποιο είναι το αδίκημα και οι αστυνομικοί ακούγονται να της λένε πως έχει διαταράξει την τάξη. Λίγα λεπτά μετά και ενώ πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί επιδοκιμάζοντας τη γυναίκα αυτή, ένας εκ των αστυνομικών την σπρώχνει και την πετάει στο έδαφος.

Το περιστατικό φαίνεται πως έλαβε χώρα σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης, ενώ μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε η διαδηλώτρια. Ωστόσο η πράξη της έγινε αφορμή και άλλες Ιρανές να βάλουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους από κεντρικούς δρόμους του Ιράν στις οποίες φαίνονται να μην φοράνε κάλυμμα κεφαλής.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και να φορούν σχετικά φαρδιά και μάλλον μακριά ρούχα. Από τα τέλη Δεκεμβρίου τουλάχιστον 30 διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί στην Τεχεράνη επειδή αψήφησαν αυτό τον κανόνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: