Η Τουρκία θέλει να “μπλοκάρει” τις διαδρομές φυσικού αερίου, λέει ο Λακκοτρύπης




Η Τουρκία προσπαθεί να μπλοκάρει τις διαδρομές μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, εκτίμησε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε πως οι τουρκικές ενέργειες δεν πρόκειται να ανατρέψουν τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει «αποφασιστικά» στην αναζήτηση και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε τις αξιώσεις Ακιντζί για διαμοιρασμό των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες πριν λυθεί το Κυπριακό, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως όχημα για να μπλοκάρει τις διαδρομές εξαγωγής αερίου από τη Λευκωσία.

Χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις Ακιντζί κι κάλεσε τους τουρκοκύπριους να εξηγήσουν εάν συντάσσονται με την άποψη της Άγκυρας για την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, που στην πράξη σημαίνει μείωση της έκτασης της ΑΟΖ κατά 70%.

Παρά ταύτα, ο κ. Λακκοτρύπης παραδέχτηκε πως η παρεμπόδιση των ερευνών στο οικόπεδο 3 συνιστά αρνητική εξέλιξη, και σημείωσε ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την αυξημένη προκλητικότητα της Άγκυρας.

Όπως είπε, κάποιες πρακτικές που μέχρι πρότινος απωθούσαν την Τουρκία – όπως οι συνεννοήσεις με εταίρους πριν από κάθε γεώτρηση – δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές.

Ο κ. Λακκοτρύπης απέδωσε την εξέλιξη στην τουρκική συμπεριφορά στην ευρύτερη συγκυρία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπου η Άγκυρα επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κενά εξουσίας που δημιουργούνται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: