Η Τουρκία “ενώνει” Κούρδους και Άσαντ : Οι συμφωνίες και οι κινήσεις τακτικής των δύο πλευρών




ΡΕΠΟΡΤΑΖ MIGNATIOU.COM

Ενιαίο μέτωπο εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων στο Αφρίν έχει δημιουργηθεί από τους Κούρδους (YPG) και το καθεστώς του Άσαντ, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.

Παρά το γεγονός ότι συριακός στρατός και Κούρδοι μάχονται σε άλλες περιοχές της σπαρασόμενης από τον εμφύλιο χώρας και ο Άσαντ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτονομίας στους Κούρδους η τουρκική εισβολή ένωσε δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Μέχρι στιγμής ο Άσαντ δεν έχει στείλει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή ωστόσο η κυβέρνησή του διευκολύνει την μετακίνηση Κούρδων μαχητών ή απλών πολιτών προς το Αφρίν ώστε να ενταχθούν στις δυνάμεις που μάχονται κατά των Τούρκων στρατιωτών. Μάλιστα ακόμα και σε περιοχές που ελέγχονται πλήρως από τον Άσαντ οι Κούρδοι μπορούν να περάσουν ελεύθερα προς τη δοκιμαζόμενη περιοχή.

Ωστόσο η κίνηση αυτή του Άσαντ δεν είναι ανιδιοτελής καθώς με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνει άλλες κουρδικές εστίες αντίστασης στις δυνάμεις του και από την άλλη καθηλώνει τις τουρκικές δυνάμεις και εκδικείται με αυτό τον τρόπο τον Ερντογάν, ο οποίος από την έναρξη του εμφυλίου επιθυμεί διακαώς να τον εξοντώσει με κάθε τρόπο.

Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έφτασαν σε συμφωνία με τον Πρόεδρο Άσαντ ώστε να φτάσουν στο Αφρίν ενισχύσεις κυρίως από το Κομπάνι και τη Τζαζίρα. Η συμφωνία ωστόσο δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και ένα επιπλέον κέρδος για τον Άσαντ, αυτό των πηγών τροφοδοσίας για το στρατό του καθώς οι βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας ελέγχονται από τους Κούρδους και από εκεί προέρχονται μεγάλες ποσότητες σιτηρών και πετρελαίου που είναι απολύτως αναγκαίες και για τους απλούς πολίτες και για το στράτευμα.

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν που προφανώς ήλπιζε σε περίπατο στο Αφρίν και διάλυση των Κούρδων «μετράει» φέρετρα στην Τουρκία και ελάχιστα κέρδη από την εισβολή μέσω της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος δέχθηκε ένα ακόμα «χαστούκι» από τις ΗΠΑ καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει για το 2019 550 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια κουρδική παραστρατιωτική ομάδα που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της ανατολικής και βόρειας Συρίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: