Η σταθερότητα των Σκοπίων περνάει από την Αθήνα και όχι από την Άγκυρα, είπε ο Τσίπρας




Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα δεν βιάζεται για λύση αλλά την επιθυμεί έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Για μας μια λύση θα είναι μια θετική εκδοχή σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική, για τη γείτονα χώρα όμως είναι κάτι παραπάνω, είναι υπαρξιακής σημασίας. Η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι υπαρξιακής σημασίας. Τώρα εάν κάποιοι πρέπει να βιάζονται ή να πιέζονται δεν είμαστε εμείς, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Σκοπιανού Προέδρου στην Τουρκία και τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε έχοντας δίπλα του τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η γειτονική χώρα πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και τόνισε με νόημα:

«Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός το έχει καταλάβει αλλά πρέπει να το καταλάβουν και όλες οι άλλες πλευρές, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική και η εμπέδωση σταθερότητας στη γειτονική χώρα δεν περνάει από την Άγκυρα, περνάει από την Αθήνα. Δεν πρέπει να αναζητούν την εξεύρεση λύσης στην Άγκυρα, ευρωπαϊκή προοπτική αναζητούν και κάνουν λάθος αν την αναζητούν στην Άγκυρα».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα αναζητήσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική προοπτική λύσης και πρόσθεσε: «Για ένα κρίσιμο εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο συναίνεσης στα όρια μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Θα την επιδιώξουμε όχι μόνο με τον εταίρο μας αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα εάν υπάρξει προοπτική λύσης, εάν φτάσουμε κοντά σε προοπτική λύσης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: