Η σφαγή της Γούτα: Τρόμος για νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς και θύματα αθώα παιδιά




Με τη νύχτα να πέφτει πάνω από την ανατολική Γούτα, ο φόβος του θανάτου από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Άσαντ φωλιάζει στις καρδιές των παιδιών της Συρίας. Ειδικά σήμερα μετά από την αποτυχημένη πεντάωρη εκεχειρία που είχε ως μόνο στόχο να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να σωθούν οι άμαχοι, 550 εκ των οποίων έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Από τις 09:00 το πρωί έως και τις 14:00 σύμφωνα και με την απόφαση του ΟΗΕ, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα σταματούσαν οποιαδήποτε εχθροπραξία ανοίγοντας έναν διάδρομο εξόδου από τη μαρτυρική Γούτα.

Ωστόσο ήδη από τα πρώτα λεπτά της εκεχειρίας ο ρωσικός στρατός κατήγγειλε πως οι αντάρτες που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή άρχισαν να βομβαρδίζουν σημεία από τα οποία θα περνούσαν οι άμαχοι.

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες απάντησαν πως δεν προχώρησαν σε καμία τέτοια κίνηση και μάλιστα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία ανέφερε πως η πολεμική αεροπορία προχώρησε σε δύο «κύματα» βομβαρδισμών.
Αργά το απόγευμα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που εν τω μεταξύ είχε συναντηθεί με τον Γάλλο ομολογό του, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να αποδεχθεί την εκεχειρία.

«Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Δαμασκό πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμόσουν το ψήφισμα 2041 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες τουλάχιστον για 30 ημέρες ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους» , είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας που έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Λαβρόφ είπε πως η οργάνωση «Τζαΐς αλ Ισλάμ» άνδρες της οποίας ελέγχουν τη Γούτα είναι τρομοκρατική και ότι κρατά ομήρους τους αμάχους. Τόνισε δε πως η εκεχειρία αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αποδείξουν ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης εάν πράγματι αποστασιοποιούνται από την «Αλ Νούσρα».

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λεντριάν, είπε πως η καθημερινή εκεχειρία που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ αποτελεί ένα καλό βήμα και τόνισε πως η προτεραιότητα είναι να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Γούτα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι προς το παρόν η κατάσταση στην Συρία απέχει πολύ από την επίτευξη μιας γενικής εκεχειρίας. «Ωστόσο η Ρωσία αντιλαμβάνεται περίφημα την πολύπλοκη ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Γούτα και μονομερώς μαζί με την κυβέρνηση της Συρίας ανακοινώσαμε μονομερή εκεχειρία διάρκειας πέντε ωρών που θα ισχύει καθημερινά από σήμερα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στο πλαίσιο αυτής της εκεχειρίας έχουν ορισθεί συγκεκριμένοι διάδρομοι , μέσω των οποίων θα διοχετεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια και μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται η μεταφορά τραυματιών, αλλά και η απομάκρυνση των αμάχων που θέλουν να φύγουν σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Λαβρόφ.

27/02/2018 17:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: