Η ροή μεταναστών στην Κύπρο αναμένεται να αυξηθεί δραματικά λέει η Θεοχάρους (βίντεο)




Την άποψη ότι η ροή μεταναστών στην Κύπρο θα αυξηθεί δραματικά στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, της ομάδας των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών (ECR).

Μιλώντας στο πλαίσιο σειράς τηλεοπτικών συνεντεύξεων του ΚΥΠΕ με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, η κα. Θεοχάρους είπε ότι η Κύπρος είναι ένας στόχος αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την μετανάστευση, αφού έχει κορεστεί η υπόλοιπη Νότια Ευρώπη ή έχει πάρει μέτρα για να την αντιμετωπίσει.

« Αυτό θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Και λόγω την οικονομικής κρίσης και λόγω της νοοτροπίας του λαού μας. Είναι φιλόξενος ο λαός μας, ωστόσο όταν νιώθει ότι απειλείται ή όταν του καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι απειλείται και δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί προστασίας από το κράτος, πολιτικής προστασίας και οχυρωμένης της ταυτότητας του λαού, τότε ναι θα υπάρξουν ρήξεις και αποσταθεροποίηση της κατάστασης», ανέφερε η κα. Θεοχάρους.

Είπε επίσης ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο δεν θα μπορούν να φύγουν γιατί θα χρειάζονται τη βίζα Σέγκεν και η Κύπρος, ως γνωστόν είναι εκτός Σέγκεν.

«Όσο δεν θα βυθίζεται η Κύπρος θα τους δεχόμαστε. Δεν είναι κινδυνολογία αυτά που σας λέω. Είναι μια πραγματικότητα την οποία θα βιώσουμε στο εγγύς μέλλον», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος στην ΕΕ αυτό το διάστημα, η κα Θεοχάρους ανέφερε ότι αυτές παραμένουν οι ίδιες όπως ήταν και την πρώτη μέρα της θητείας της.

« Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αν υπήρχε αποτελεσματικότητα – και αυτό δεν τον χρεώνομαι αποκλειστικά εγώ, δεν το χρεώνω στον εαυτό μου ως ανεπαρκή – αλλά αν υπήρχε αποτελεσματικότητα θα εμφανίζονταν κάθε φορά νέες προκλήσεις, τις οποίες θα έπρεπε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε προς όφελος του λαού μας», είπε.

Ενημέρωση για την πραγματική φύση του Κυπριακού

Η κα. Θεοχάρους ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα της παρουσίας της στο Ευρωκοινοβούλιο διεξήγαγε ένα μεγάλο αγώνα για να ενημερωθούν για την πραγματική φύση του Κυπριακού, ενώ έφερε στην Κύπρο πολλούς Ευρωβουλευτές.

«Όσον αφορά την Κύπρο, η δική μου η συνεχής πρόκληση είναι να γνωρίζουν όσο το δυνατό περισσότεροι Ευρωπαίοι βουλευτές την πραγματική φύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν μπορεί οι πλείστοι Ευρωβουλευτές να γνωρίζουν ότι από πάντα οι Τούρκοι ζούσαν στο Βορρά, από πάντα οι Έλληνες ζούσαν στο Νότο και είχαμε συνοριακές διαφορές. Δεν μπορούν να υπάρχουν Ευρωβουλευτές που άμα τους δώσεις ένα χάρτη σίγουρα δεν θα καταφέρουν να σου δείξουν την Κύπρο σε αυτό το χάρτη αλλά έχουν ισχυρή άποψη για το πως θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Αμμοχώστου την Παρασκευή και τις δυνατότητες που υπάρχουν, η Αμμόχωστος να ξαναμπεί στις επικεφαλίδες και στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ίδια ανέφερε ότι συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία ασχολείται με το Κυπριακό, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ενώ όπως είπε έχει σημαντική δραστηριοποίηση με εβδομαδιαίες σχεδόν επισκέψεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και παλαιότερα στην Τουρκία.

Εκεί τα πράγματα, ανέφερε, είναι λίγο ως πολύ καθορισμένα και δεν εξαρτώνται από τον Ευρωβουλευτή, είναι ζήτημα της Επιτροπής, του Συμβουλίου, της Κυπριακής Κυβέρνησης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άντε να ψηφίσει ένα ψήφισμα που θα το πάρει ο Ερντογάν και θα το ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων», όπως είπε.

Να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της ΕΕ σε παιδεία και υγεία

Η κα. Θεοχάρους είπε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που της δίνει η ΕΕ για την βελτίωση της παιδείας, ώστε να είναι μια ανθρωποκεντρική παιδεία και να μην καταγράφονται τα χειρότερα αποτελέσματα απ’ όλη την ΕΕ στις επιδόσεις των μαθητών.

«Αυτό με πληγώνει, με καταταλαιπωρεί και θυμούμαι πάντοτε αυτό που βλέπω στις παράγκες στην Αφρική πάνω σε σχολεία-παράγκες, καλύβες και λοιπά, τη φράση του Νέλσονα Μαντέλα ότι μόνο με την εκπαίδευση μπορείς να επιφέρεις την ανάπτυξη σε έναν τόπο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς είμαστε σε αυτό το τραγικό σημείο».

Ανέφερε ακόμα ότι η πολυπολιτισμικότητα και η ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού της Κύπρου είναι δυστυχώς πάρα πολύ περιορισμένα. Όπως είπε υπάρχουν καλά παραδείγματα και πρακτικές από κράτη-μέλη της ΕΕ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

«Έχουμε τεράστιο φυσικό πλούτο, τεράστια ιστορική κληρονομιά, έχουμε τέτοιας μορφής παράδοση στα γράμματα, στη λογοτεχνία, στη δυνατότητα δημιουργίας του πνεύματος εκείνου που ανεβάζει τον άνθρωπο, που τον κάνει καλύτερο», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της γιατί όλα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα γύρω από μικρές «ομαδούλες» που αυτοπροσδιορίζονται, αυτοπροβάλλονται και διαχειρίζονται τα του πολιτισμού σε έναν τόπο που σφύζει από πολιτισμική δραστηριότητα.

Όσον αφορά την υγεία, είπε ότι ενώ η διασυνοριακή περίθαλψη έχει εφαρμοστεί σχεδόν σε ολόκληρη την υπόλοιπη ΕΕ εδώ και τέσσερα χρόνια, στην Κύπρο ακόμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοιχειωδώς προς όφελος του λαού της γιατί δεν υπάρχει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Συμμετοχή στην επιτροπή του ΕΚ για την ανάπτυξη

Η κα. Θεοχάρους αναφέρθηκε και στον άλλο σημαντικό για την ίδια τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται εντός του ΕΚ, με παρουσία, όπως είπε αρκετά αποτελεσματική.

Μίλησε για τη συμμετοχή της στην Επιτροπή για την αναπτυξιακή πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (DEVE) για τις υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής, του Ειρηνικού κ.α.

Η ίδια όπως ανέφερε έχει πάρει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και συμμετέχει σε όλες τις αποστολές της Επιτροπής DEVE και της Επιτροπής για την ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Όπως ανέφερε μόνο πέρυσι συμμετείχε σε 25 μακρινά και δύσκολα ταξίδια που απαιτούσαν καταβολή πνευματικής και σωματικής προσπάθειας. Τα αποτελέσματα, ανέφερε, είναι αρκετά καλά, με τις θέσεις της να έχουν να έχουν περιληφθεί σε εκθέσεις στο ΕΚ και γνωμοδοτήσεις.

Είπε επίσης ότι πολλές από τις θεωρίες και τις απόψεις που συνέγραψε λόγω της πολύχρονης εμπειρίας της ως εθελόντρια γιατρός σε πολλά μέρη του κόσμου και ως μέλος του ΕΚ, είναι πλέον πολιτικές του ΕΚ.

«Αυτό με γεμίζει με ικανοποίηση και χαρά και νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα τουλάχιστον πήγαμε πάρα πολύ καλά», ανέφερε.

Μάλλον αρνητική για επόμενη θητεία στο ΕΚ

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα διεκδικήσει μια επόμενη θητεία στο ΕΚ στις Ευρωεκλογές του 2019, η κα Θεοχάρους ανέφερε ότι αυτό δεν το γνωρίζει ακόμα αλλά είναι μάλλον αρνητική.

«Πιστεύω ότι με δυο θητείες ένας Ευρωβουλευτής λίγο ως πολύ έχει δώσει όσα έχει να δώσει. Μπορεί να δώσει και περισσότερα. Αλλά εκείνο το 25 χρόνια θητεία και 30 χρόνια θητεία, με τίποτα δεν με συγκινεί», ανέφερε.

Όπως είπε, οι προκλήσεις είναι πάντοτε ανανεώσιμες και οι ανανεώσιμες προκλήσεις είναι και οι πιο ελκυστικές.

«Δεν ξέρω πραγματικά αν θα διεκδικήσω και άλλη θητεία. Δεν το αποκλείω αλλά αυτή τη στιγμή η αίσθηση είναι ότι μάλλον όχι», κατέληξε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/02/2018 10:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: