Οι ποδοσφαιριστές που ήταν πλούσιοι πριν γίνουν διάσημοι




Το όνομά του δεν ήταν γνωστό στους φιλάθλους. Μάλλον σχεδόν άγνωστο, σε εκείνους που δεν κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως πρόσφατα, στις αρχές του χρόνου, έκανε τον γύρο του κόσμου, μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τις πιο διάσημες ιστοσελίδες και στην συνέχεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος απλός, αλλά την ίδια στιγμή δύσκολος, να γίνει πιστευτός σε πρώτη ανάγνωση. 

Ο Φαίγ Μπολκιάχ, 19 ετών, που αγωνίζεται με την ομάδα U23 της Λέστερ, είναι ο πλουσιότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο! Ναι, ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που πρόσφατα το Forbes ανακοίνωσε ως κορυφαίο ανάμεσα στους αθλητές όλου του κόσμου, με συνολικά έσοδα 77,8 εκατ. ευρώ, ούτε ο Λιονέλ Μέσι, που το νέο του συμβόλαιο μπορεί να του επιτρέψει να σπάσει το φράγμα των 100 εκατομμυρίων, έχουν αυτή την ξεχωριστή τιμή, όπως πολλοί θα περίμεναν. Μία είδηση που άφησε πολλούς φίλους του ποδοσφαίρου με το στόμα ανοικτό.

Τομυστικό του Μπολκιάχ είναι πως έχει μία ιδιαίτερη …συγγένεια, αφού είναι ανηψιός του Χασανάλ Μπολκιάχ, Σουλτάνου του Μπρουνέι, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 17 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Forbes. Γιος του αδελφού του Σουλτάνου, ο νεαρός Φαίγ, που γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, δοκίμασε το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, κάνοντας τα πρώτα του βήματα  με την AFC Newbury, μετά στους νέους της Σαουθάμπτον, της Άρσεναλ στην Τσέλσι, που του πρόσφερε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και πλέον στη Λέστερ. Αμερικανός υπήκοος, προτιμά την εθνική ομάδα του Μπρουνέι, κάνει μια ζωή που μοιάζει περισσότερο με αυτή του Μέσι και του CR7 από εκείνη των συμπαικτών του. Πως θα μπορούσε διαφορετικά, όταν ο πατέρας του πριν από μερικά χρόνια για τα 50ά γενέθλιά του, λέγεται ότι έδωσε μια επιταγή 14 εκατομμυρίων ευρώ για μια ιδιωτική συναυλία του Μάικλ Τζάκσον, έχει μια συλλογή από περίπου 2.300 αυτοκίνητα,  πανάκριβα ρολόγια και δαπανά περίπου 35 εκατομμύρια λίρες το μήνα…

Μία από τις περιπτώσεις, που πάντως αποτελούν εξαίρεση ανθρώπων που ήταν πλούσιοι πριν φτάσουν στο ποδόσφαιρο.

Είναι οι άλλες ιστορίες, διαφορετικές, από εκείνες του Μαραντόνα,  Μέσι, Ριβάλντο, Νεϊμάρ, Ροναλντίνιο, αλλά και του Κριστιάνο Ρονάλντο, πάντως παικτών κυρίως από τη Νότια Αμερική, που ξεκίνησαν από φτωχές οικογένειες και γειτονιές, σχεδόν ξυπόλυτοι για να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου.

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι ιστορίες, που έγιναν γνωστές, εξαιτίας του  Φαίγ Μπολκιάχ, ποδοσφαιριστών που έφτασαν στο ποδόσφαιρο, έχοντας ήδη χρήματα. Παίκτες που ήταν πλούσιοι από τις οικογένειές τους, πριν γίνουν ακόμα διάσημοι, όπως τους παρουσίασε η ισπανική εφημερίδα As. Κανείς δεν ξέρει εάν αυτοί ή εκείνοι είχαν ξεχωριστούς λόγους για να χαρούν περισσότερο το ποδόσφαιρο. Σίγουρα όμως είχαν διαφορετικούς για να προσπαθήσουν να παίξουν, αφού οι περισσότεροι είχαν και λόγους επιβίωσης.

Οι 14 ποδοσφαιριστές που ήταν πλούσιοι πριν γίνουν διάσημοι:

ΖΕΡΑΡ ΠΙΚΕ: Ο πατέρας του κεντρικού αμυντικού της Μπαρτσελόνα, Ζόαν, είναι ένας επιτυχημένος δικηγόρος και επιχειρηματίας και η μητέρα του, Μοντσεράτ, διευθύντρια ενός κορυφαίου νοσοκομείου στη Βαρκελώνη που ασχολείται με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Ο παππούς του Πικέ, Αμαδόρ Μπερναμπέου, είναι ένας πρώην διευθυντής της Μπαρτσελόνα. Επιπλέον, ο Πικέ  διαθέτει μια εταιρεία online παιχνιδιών και ένα εστιατόριο.

ΚΑΚΑ: Σε αντίθεση με πολλούς από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές της Βραζιλίας, ο Κακά δεν έφτασε φτωχός στο ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του, Μπόσκο Ιζετσόν Περέιρα Λέιτε, ήταν μηχανικός και η μητέρα του, Σιμόνε ντος Σάντος, ήταν καθηγήτρια  σε σχολείο.

ΜΙΝΤΟ: Ο πιο γνωστός Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, έλαμψε στον Αγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εραστής του ποδοσφαίρου από την παιδική ηλικία, έπαιζε στους δρόμους για να κερδίζει χρήματα, όχι από ανάγκη αλλά για ευχαρίστηση, όπως ο πατέρας του, Χοσάν Βασφί. Εκείνος ήταν επίσης παίκτης και τουριστικός επιχειρηματίας.

ΦΡΑΝΚ ΛΑΜΠΑΡΝΤ: Ο πατέρας του ήταν ένας διάσημος παίκτης της Γουέστ Χαμ, ο θείος του από την πλευρά της μητέρας του, Χάρι Ρέντκναπ, είναι επίσης διάσημος προπονητής και σύμβουλος ποδοσφαίρου, όπως και ο Τζέιμι Ρέντκναπ, επίσης της οικογένειάς του. Ο ίδιος εκπαιδεύτηκε σε ένα από τα πιο διάσημα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΜΑΡΙΟ ΜΠΑΛΟΤΕΛΙ: Ο Μπαλοτέλι γεννήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας. Γιος των Γκανέζων μεταναστών Τόμας και Ρόουζ Μπαρουάχ, υιοθετήθηκε από τον Φραντσέσκο και την Σίλβια Μπαλοτέλι επειδή οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον φροντίσουν. Ο Μάριο  απέκτησε νέο επώνυμό και μεγάλωσε στην πόλη Κοντσέσιο στη Μπρέσια, όπου η νέα οικογένεια του, είχε μια αξιοσέβαστη φήμη.

ΡΟΜΠΙΝ ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ: Ο Ολλανδός προέρχεται από μια οικογένεια που έχει άμεση σχέση με την τέχνη. Ο πατέρας του, Μπομπ, είναι διάσημος καλλιτέχνης και γλύπτης, ενώ η μητέρα του Ζοσέ Ρας είναι ζωγράφος, σχεδιάστρια και δασκάλα. Ιδιαίτερα ζωηρός και ατίθασος στα παιδικά του χρόνια, επέλεξε τον αθλητισμό.

ΣΙΠΡΙΑΝ ΜΑΡΙΚΑ: Ένας από τους καλύτερους Ρουμάνους ποδοσφαιριστές. Αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, στη Ντιναμό Βουκουρεστίου, Σάλκε και Στουτγκάρδη. Ο πατέρας του, Μιρτσέα Μαρικά, είναι  πλούσιος επιχειρηματίας, ο οποίος απολάμβανε να προσφέρει στον γιο του όλες τις ανέσεις. Ο ποδοσφαιριστής εκπροσώπησε τη χώρα του 72 φορές.

ΜΑΡΙΟ ΓΚΕΤΣΕ: Ενα από τα εμβλήματα της Ντόρτμουντ, είναι ο γιος του Γιούργκεν Γκέτσε, καθηγητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ και ερευνητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Yale.

ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΡΛΟ: Ο Ιταλός αστέρας των Ιντερ, Μίλαν και Γιουβέντους, γεννήθηκε από μια πολύ πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του, Λουίτζι, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας χαλυβουργίας, που ιδρύθηκε στη Μπρέσια το 1982 και ο παίκτης κατέχει μερίδιο σε αυτή.

ΑΛ ΣΑΑΝΤΙ ΚΑΝΤΑΦΙ: Ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αγωνίστηκε στην Αλάχλι και την Αλ Ιτιχάντ Τρίπολης. Πέρασε επίσης από την Ιταλία, και φόρεσε την φανέλα των Ουντινέζε, Σαμπντόρια και Περούτζια.

ΟΛΙΒΕΡ ΜΠΙΡΧΟΦ: Σήμερα εργάζεται για τη γερμανική ομοσπονδία στην εθνική  ομάδα. Στο παρελθόν ο Γερμανός επιθετικός, μεταξύ άλλων, αγωνίστηκε για το Αμβούργο, Γκλάντμπαχ, Αούστρια Σάλτσμπουργκ, Μίλαν,  Ουντινέζε, Ασκόλι και Μονακό. Ο Μπίρχοφ κέρδισε τη Serie A με τη Μίλαν και βοήθησε την εθνική ομάδα της  χώρας του να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, σημειώνοντας το πρώτο «χρυσό γκολ» στο διεθνές ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του, ο Δρ Ρολφ Μπίρχοφ, ήταν μεγιστάνας σε μία γερμανική εταιρεία.

ΤΖΑΝΛΟΥΚΑ ΒΙΑΛΙ: Ο Βιάλι ανατράφηκε από τον πατέρα του, έναν αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο, σε ένα κάστρο 60 δωματίων που ονομάζεται Castello di Belgioioso, στην Κρεμόνα, μαζί με τους τέσσερις αδελφούς του. Θριάμβευσε στο ποδόσφαιρο ως προπονητής και ως παίκτης. Παίζει επίσης γκολφ.

ΟΥΓΚΟ ΛΙΟΡΙΣ: Ο τερματοφύλακας της Τότεναμ προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια της υψηλής κοινωνίας της Νίκαιας, στη Γαλλία. Η μητέρα του είναι δικηγόρος και ο πατέρας του είναι αφοσιωμένος στον κόσμο των τραπεζών. Ασχολήθηκε με το τένις, αλλά κατέληξε να πανηγυρίσει στο ποδόσφαιρο.

ΜΑΡΤΣΕΛΟ ΜΠΙΕΛΣΑ: Ο “El loco” Bielsa προέρχεται από μια γνωστή αργεντινή οικογένεια δικηγόρων και πολιτικών, αλλά επέλεξε το ποδόσφαιρο. Ήταν ποδοσφαιριστής αλλά αποσύρθηκε σε ηλικία 25 ετών και πλέον είναι ένας διάσημος προπονητής.

Aντώνης Βαζογιάννης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: