Οι ομογενείς καταδικάζουν την προκλητικότητα της Τουρκίας! Καλούν τον Τράμπ να καταδικάσει!




Το American Hellenic Institute(AHI) εξέδωσε ανακοίνωση για την τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Κύπρο (EEZ), καλώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, να καταδικάσει την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Νέες πληροφορίες για Τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν, τρυπάνι που ανήκει στην Ιταλική εταιρία ενέργειας ENI, να προσεγγίσουν τα νερά της Κύπρου, για να ξεκινήσουν τις έρευνες για αέριο, στα πλαίσια του νέου κύματος τουρκικής προκλητικότητας στη Ανατολική Μεσόγεια, την οποία το AHI, καταδικάζει δυναμικά.

Τα πρόσφατα χρόνια, η Τουρκία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας «διπλωματία της κανονιοφόρου», στην Ανατολική Μεσόγειο, με εισβολές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Για να παρουσιάσουμε περαιτέρω την ιστορία των προκλήσεων της Τουρκίας, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, τον Απρίλιο του 2017μ δηλώνοντας ότι η κάλυψή της όχι μόνο περιλάμβανε την ΕΕΖ της Κύπρου, αλλά επεκτείνοντας σε μέρος των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Προς ενίσχυση αυτών των παραδειγμάτων, είναι η εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, νότια της Ρόδου μέχρι την ακτή της Πάφου και η  έκδοση τριών NOTAM, για στρατιωτικές ασκήσεις στην κατεχόμενη από την Τουρκία, βόρεια Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να ερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές της πηγές μέσα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει την ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της.

Ακόμη πιο πολύ, η τουρκική προκλητικότητα στην ΕΕΖ της Κύπρου δημιουργεί κίνδυνο για τις εταιρίες των ΗΠΑ, όπως η Exxon Mobile και Noble Energy, που δουλεύουν ή θα δουλέψουν, προσπαθώντας να διερευνήσουν τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καταδικάσει την πρόσφατη δράση της Τουρκίας να εμποδίσει το τρυπάνι της ENI, να φτάσει στα ύδατα της Κύπρου. Σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε Κύπρο, Ελλάδα, και τις εταιρίες, που είναι στην πορεία ερευνών για πηγές ενέργειας, «να μην ξεπεράσουν τα όρια», και ότι η δύναμη της Κύπρου θα διατηρηθεί, «μέχρι να δουν, τα πλοία μας, και τα αεροσκάφη μας».

Σαν αποτέλεσμα καλούμε τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, να καταδικάσει, με τον πλέον ισχυρό τρόπο, την Τουρκία για τη σειρά των προκλητικών της δράσεων που έλαβαν χώρα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού, τον τελευταίο χρόνο, και τον πρόεδρο της, Ταγίπ Ερντογάν, για την πολεμική ρητορεία του εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας και τις διεθνών εταιριών.

14 Φεβρουαρίου, 2018  10:15MIGNATIOU.COM
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: