Η “μητέρα των μαχών” για τη Novartis στη Βουλή: Στο επίκεντρο οι “προστατευόμενοι μάρτυρες”




ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  MIGNATIOU.COM

Μια πρωτοφανής σε υψηλούς τόνους και ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται να είναι η σημερινή μάχη στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, η οποία συγκλονίζει την ελληνική πολιτική σκηνή.

Ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση αλλά και τη Δικαιοσύνη ότι μεθόδευσαν την ιστορία για να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ιδίως αυτοί που τα ονόματά τους εμπλέκονται στην υπόθεση.

  • Πυρ ομαδόν κατά των προστατευόμενων μαρτύρων

Στο επίκεντρο της κριτικής αναμένεται να είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ιδίως μετά την απόφαση να χαρακτηριστούν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή να τυγχάνουν απόλυτης προστασίας από αγωγές και μηνύσεις.

Τις προθέσεις τους έναντι των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν ήδη δείξει οι πολιτικοί τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά των προστατευόμενων μαρτύρων με στόχο να υπάρξει αποχαρακτηρισμός τους και να γίνουν γνωστά τα πραγματικά τους ονόματα.

  • «Ναι» στην εξεταστική θα πει η Νέα Δημοκρατία – «Πυρά» από το Μαξίμου

Χθες μετά από ευρεία σύσκεψη στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε οι βουλευτές του κόμματος να ταχθούν υπέρ της εξεταστικής επιτροπής και φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ψηφοφορία.

Ωστόσο διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση ότι πρόκειται περί κυβερνητικής σκευωρίας που θα καταπέσει σε όλα τα επίπεδα. Εν τω μεταξύ η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας για τις δέκα κάλπες που αναμένεται να στηθούν έδωσαν λαβή για αιχμηρό σχόλιο από το μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ακόμα και την κρίση των βουλευτών του και πρόσθεταν: «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis»

  • Δέκα ή μια κάλπες τελικά;

Η χθεσινή διάσκεψη των Προέδρων κατέληξε στο να στηθούν όπως αρχικά είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία, δέκα κάλπες μια για τον κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους.

Ωστόσο πηγές ανέφεραν πως η διαδικασία αυτή ενδέχεται να αλλάξει κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια και να στηθεί μόνο μια κάλπη στην περίπτωση που τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δεχθούν να μην ψηφίσουν.

Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους 11 ψηφοδέλτια. Το καθένα από αυτά θα αναγράφει αριθμημένο το όνομα του εμπλεκόμενου, την κατηγορία και από κάτω τις επιλογές «ναι», «όχι» και «παρών».

Οι κάλπες δεν θα φέρουν όνομα αλλά τον αριθμό του κάθε αναφερόμενου στα ψηφοδέλτια. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν κάποιος βουλευτής βάλει σε λάθος κάλπη το ψηφοδέλτιό του, τότε αυτό θα θεωρείται άκυρο.

  • Πολύωρη διαδικασία με κόντρες αρχηγών, πρώην πρωθυπουργών και υπουργών

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί και να ολοκληρωθεί στις 22:00 όταν θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες όλοι οι αναφερόμενοι στη δικογραφία έχουν ζητήσει να μιλήσουν.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με 9 ομιλητές, θα μιλήσει δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα.

Στην συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο.

  • «Μάχη» Βενιζέλου και ΝΔ με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Απαντώντας στις επικρίσεις για την διαδικασία που ακολουθήθηκε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί το νόμοτυπο του ορισμού των τριών ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο η ανακοίνωσή του προκάλεσε νέες αντιδράσεις αρχικά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ανέφερε πως «καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» και υπογραμμίζει ότι έλαβαν το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα αφού πρώτα η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση του αντιεισαγγελέα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: