Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ νέες τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου




Τη σωρεία των τουρκικών παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και την παράνομη χρήση από τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών που παραμένουν κλειστά και οι οποίες σημειώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Η επιστολή – που εστάλη στις 15 Ιανουαρίου και κυκλοφόρησε την Παρασκευή ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται επίσης στη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή πληροφοριών πτήσης Λευκωσίας (FIR) μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων.

Λέει παράλληλα ότι οι παραβιάσεις του FIR της Λευκωσίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αμείωτες.

«Η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει επίμονα το διεθνές δίκαιο και να αδιαφορεί για τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο», γράφει στην επιστολή του ο κ. Κορνηλίου.

Υπογραμμίζοντας περαιτέρω ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δημιουργεί ένταση κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την επιτυχή έκβαση της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας, για μια ειρηνική συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Εκ μέρους της κυβέρνησής μου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών για την εναέρια κυκλοφορία και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και απευθύνω έκκληση για την άμεση παύση τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει, εν προκειμένω, την έκκλησή της για τήρηση της αρχής της κυριαρχίας και της μη επέμβασης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – Ηνωμένα Εθνη/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 03/02/2018 09:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: