Η Κίνα δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική για χάρη των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζει ο πρέσβης της στην Ουάσινγκτον




H υποστήριξη σε θεωρίες σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ενώ το να θεωρεί η αμερικανική ηγεσία πως η αντίστοιχη κινεζική θα αλλάξει τη φύση της πολιτικής της δεν είναι παρά ευσεβής πόθος.

Αυτά ανέφερε ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ Σουί Τιανκάι, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ σήμερα.

Μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια επίσκεψη στην Κίνα η οποία θεωρήθηκε μάλλον επιτυχημένη και η οποία δεν σημαδεύτηκε από διενέξεις στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα σκληρύνει τη στάση του έναντι αυτών που αποκαλεί αθέμιτες εμπορικές κινεζικές πρακτικές, ενώ απαιτεί από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να τιθασεύσει τη Βόρεια Κορέα, δηλαδή η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Την Τρίτη ο Νταν Κόουτς, διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, προειδοποίησε ότι η κινεζική κατασκοπεία μέσω Διαδικτύου και οι δυνατότητες του Πεκίνου ως προς τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου θα μεγεθυνθούν καθώς η Κίνα συνεχίζει να προωθεί την υλοποίηση των εθνικών και οικονομικών προτεραιοτήτων της.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση της πρεσβείας για την κινεζική νέα σεληνιακή χρονιά, ο Σουί Τιανκάι υπογράμμισε πως παρότι οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες, το σημαντικότερο είναι πως τα κοινά συμφέροντά τους μεγεθύνονται.

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις «πρέπει συνολικά να χαρακτηρίζονται από τη συνεργασία», ανέφερε ο Σουί, κατά το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το ζητούμενο είναι μια «άμιλλα μεταξύ φίλων, αν χρειάζεται ανταγωνισμός, κι όχι η σύγκρουση», συνέχισε.

«Θα συνεχίσουμε ασφαλώς να έχουμε τις διαφορές μας, αλλά τα μεγεθυνόμενα κοινά συμφέροντά μας είναι πολύ πιο σημαντικά. Μπορούμε να συνεχίσουμε να διαφωνούμε, αλλά η ανάγκη για συνεργασία είναι πολύ πιο σημαντική από τις διαφορές μας. Θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα, αλλά ο διάλογος θα μας οδηγήσει σε λύσεις», πρόσθεσε ο Σουί Τιανκάι.

Η Κίνα δεν θα εξαναγκαστεί να αλλάξει, ξεκαθάρισε ο κινέζος διπλωμάτης.

«Είναι παρανοϊκό να εκφράζεται ο φόβος ότι η Κίνα, η οποία ακολουθεί τον δικό της δρόμο ανάπτυξης, θα υιοθετήσει μια συγκρουσιακή στάση έναντι των ΗΠΑ. Και είναι επικίνδυνη η συνηγορία υπέρ στρατηγικών σύγκρουσης», υποστήριξε.

Θα ήταν απλά «ευσεβής πόθος το να πιστεύει κανείς ότι με κάποιου είδους πολιτική ή πολιτισμική γενετική μηχανική θα αλλάξει το DNA της Κίνας», συμπλήρωσε ο Σουί Τιανκάι.

Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, στην εκδήλωση στην κινεζική πρεσβεία ήταν παρόντες ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και ένα στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιο για τις ασιατικές υποθέσεις, ο Ματ Πότινγκερ.

Οι δύο χώρες διαφωνούν κάθετα όσον αφορά τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Ουάσινγκτον στέλνει πολεμικά να εκτελούν αποστολές «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» για να τις αμφισβητήσει, αλλά και για την Ταϊβάν –μια ανεξάρτητη χώρα που όμως το Πεκίνο θεωρεί πάντοτε ότι αποτελεί κινεζική επαρχία– η οποία αγοράζει όπλα σχεδόν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

15/02/2018 04:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: