Η υπόθεση της Novartis δηλητηρίασε την πολιτική ζωή στην πιο κρίσιμη περίοδο




Ρεπορταζ: MIGNATIOU.COM

Και ξαφνικά η Ελλάδα μετατρέπεται και πάλι σ’ ένα απέραντο πολιτικό δικαστήριο με την υπόθεση της Novartis να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Μια υπόθεση που μπορεί να παραμένουν σκοτεινά ακόμα τα δικονομικά στοιχεία της, άλλα έγιναν ξεκάθαρα τα άγρια ένστικτα του πολιτικής αλληλοεξόντωσης σε μια περίοδο που απαιτείτο κλίμα ομοψυχίας και συναίνεσης.
Για σκάνδαλο μεγατόνων έκανε λόγο η Κυβέρνηση, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο συνδέοντας την υπόθεση με το Σκοπιανό: Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς. Από την άλλη, όλοι αυτοί που έβαλε στο στόχαστρο η έρευνα κάνουν λόγο για σκευωρία που στόχο είχε να «ρίξει τη λάσπη στον ανεμιστήρα» και απειλούν με μηνύσεις και αγωγές κυβερνητικούς και δικαστικούς.

Χθες το βράδυ τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσαν την υπόθεση Novartis, με τις εσωτερικές διεργασίες για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανο

Ο κύριος Τσίπρας στην ομιλία του στην Πάτρα ουσιαστικά αναφέρθηκε εμμέσως στην υπόθεση της φαρμακευτική εταιρίας για να αντικρούσει τον ισχυρισμό οτι η πρόθεση του να συζητήσει μια σύνθετη ονομασία, δεν τον κάνει λιγότερο πατριώτη απο εκείνους που δεν δέχονται μύγα στο «Μακεδονικό σπαθί τους» αλλα έχουν «λερωμένη με μίζες την… τσέπη τους»

  • «Δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς»

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στο Μεγαρο Μουσικής επεσήμανε τα ‘φάλτσα’ της κυβέρνησης που με όπλο τη σκανδαλολογία, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη.

  • “Οταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη, είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση”.

Το πολιτικό κλίμα έχει πλέον δηλητηριαστεί απο την Novartis και αντίδοτο μπορεί να υπάρξει μόνο όταν πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτο τόσο καλύτερα θα είναι. Μέσα σε λίγες ώρες πήραμε μόνο μια μικρή δόση από αυτά που μπορεί να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε το βάρος που η κυβέρνηση θεωρεί οτι έχει η υπόθεση:

  • «Πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική ζωή. Η κυβέρνηση -με την απαραίτητη σοβαρότητα και τον απόλυτο σεβασμό στο Νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής- θα πράξει τα δέοντα, ώστε όλες οι έρευνες να πάρουν το δρόμο τους και να καταλήξουν με τον πιο καθαρό και νόμιμο τρόπο, εκεί που πρέπει να καταλήξουν»

Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυρακη απο την πλευρά της άφησε αιχμές για καθεστωτικές πρακτικές

  • «Εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δουν όλα το φως. Εμείς δεν παίζουμε με την ηθική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα παίξει κανένας. Είμαστε όμως έτοιμοι να αποκαλύψουμε και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης. Την ευθεία επιχείρηση ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης»

Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί, ο ένας μετά τον άλλο κάνουν λόγο για ατεκμηρίωτες συκοφαντίες και προαναγγέλουν μυνήσει και αγωγές κατα κυβερνητικών και δικαστικών λειτουργών.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές. Σε γενικές γραμμές οι κατηγορίες βασίζονται στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων ανώνυμων μαρτύρων.

Κεντρικό πρόσωπο φέρεται ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής που έκανε τις πληρωμές και μοίραζε τις μίζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες ισχυρίζονται, στην δικογραφία, ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis κ. Φρουζής έχει δωροδοκήσει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους με μεγάλα ποσά.

Η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων. Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση “δωροδοκία” εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.

Ποια πρόσωπα εμπλέκονται

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια αφορούν τους:

  • -Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,
  • -Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,
  • -Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,
  • -Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,
  • -Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,
  • -Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,
  • -‘Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,
  • -Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,
  • -Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015
  • -Γιώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μη τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2015.

Την έρευνα διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: