Η υπεράσπιση αμφισβητεί το πόρισμα του λειτουργού της ΕΚΚ για υπεραξία στη δίκη της Λαϊκής




Συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η αντεξέταση του ερευνώντα λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Ράκη Χριστοφόρου που είχε διεξάγει την έρευνα για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής Τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30/9/2011, στο πλαίσιο της εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης εναντίον των τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των Μπουλούτα και Φόρου, κατά την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, αμφισβήτησε την ορθότητα των υπολογισμών που είχε κάνει για να καταλήξει στο συμπέρασμα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα του, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε απομείωση της υπεραξίας της Τράπεζας που κυμαινόταν από τα €330 μέχρι τα €576 εκατομμύρια, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «θεμελιώδη και παιδαριώδη λάθη».

Η θέση του μάρτυρα είναι ότι η Τράπεζα όφειλε στις 30/9/2011 να διεξάγει έλεγχο απομείωσης λόγω των πολλών και σημαντικών ενδείξεων που υπήρχαν τότε, όπως ισχυρίστηκε, για την ύπαρξη απομείωσης, φέροντας ως παραδείγματα την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σε Κύπρο και Ελλάδα και την απώλεια καταθέσεων από την τράπεζα. Η αντεξέταση του κ. Χριστοφόρου από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των Μπουλούτα και Φόρου κατά τη χθεσινή αντεξέταση του μάρτυρα αμφισβήτησε και τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα του κ. Χριστοφόρου και την κατάρτιση του να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες, ενώ αμφισβήτησε επίσης την αμεροληψία του ελέγχου που διενήργησε για λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής.

Ο κ. Χριστοφόρου απέρριψε τις σχετικές υποβολές που του έγιναν και επανέλαβε τα περί ενδείξεων που υπήρχαν για την ύπαρξη απομείωσης. Ανέφερε ακόμη ότι η έρευνα που διενήργησε, στα πλαίσια των όρων εντολής του, έγινε στη βάση του διεθνούς λογιστικού προτύπου 36 και είχε σκοπό να εντοπίσει το ελάχιστο ποσό της αποτίμησης της υπεραξίας και όχι το ακριβές ποσό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δικαστηρίου, η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει αύριο νέο μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος αναμένεται να είναι και ο τελευταίος. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν το δικαίωμα να καλέσουν και άλλους μάρτυρες κατηγορίας για αντεξέταση ως επίσης και μάρτυρες υπεράσπισης. Αύριο θα δοθούν επίσης νέες ημερομηνίες στις οποίες θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις.

Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
22/02/2018 15:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: