Η FED θα συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, δηλώνει ο επικεφαλής της




Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια παρά τη στήριξη στην οικονομία από τις μειώσεις φόρων και τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στα μέλη του Κογκρέσου.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος και ο Πάουελ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει αργότερα, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης τους.

«Η FOMC (Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed) θα συνεχίσει να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ του να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας και του να φέρει…τον πληθωρισμό κοντά στο 2% σε βιώσιμη βάση», σύμφωνα με την ομιλία του Πάουελ, την πρώτη του ενώπιον του Κογκρέσου με την ιδιότητα του επικεφαλής της Fed.

«Κάποιες από τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η αμερικανική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια μετατράπηκαν σε ούριους ανέμους», σύμφωνα με τα σχόλια του Πάουελ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τον κεντρικό τραπεζίτη να σημειώνει τις πρόσφατες αλλαγές της δημοσιονομικής πολιτικής και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, «ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Κατά την άποψη (της FOMC), οι περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια θα προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επίτευξη και των δύο στόχων μας».

Η ομιλία στέλνει το πρώτο μήνυμα του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed ότι η φορολογική μεταρρύθμιση και το σχέδιο για τις κρατικές δαπάνες της κυβέρνησης Τραμπ δεν θα προκαλέσουν άμεση στροφή προς έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. «Σταδιακά» ήταν η συνήθης έκφραση από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια υπό την προκάτοχο του Πάουελ, την Τζάνετ Γέλεν, στα τέλη του 2015.

Η Fed αναμένεται να εγκρίνει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της για το 2018 στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, όταν θα ανακοινώσει επίσης τις νέες οικονομικές της προβλέψεις και ο Πάουελ θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

Ο Πάουελ είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει τη σημερινή του ομιλία του στις 17.00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια να απαντήσει σε ερωτήσεις των Αμερικανών βουλευτών.

27/02/2018 16:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters – AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: