Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




H παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, οι προσπάθειες και τα διαβήματα που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο, οι διεργασίες για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, οι διαγραφές και παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, τα αποτελέσματα του νάρκοτεστ και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Χωρίς αποτέλεσμα ο διπλωματικός μαραθώνιος” γράφει ότι ουδέν νεότερο στο μέτωπο του ακινητοποιημένου πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, με την Τουρκία να μην δείχνει καμία διάθεση να ενδώσει ούτε στις διπλωματικές πιέσεις κυρίως της Ιταλίας αλλά και των άλλων χωρών και οργανισμών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “μάλλον σήμερα θα ανακοινωθούν οι υπουργοί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη” και πως λίγες είναι οι αλλαγές στο νέο σχήμα. Ανακοίνωσε την αποχώρηση του ο Μάριος Δημητριάδης ενώ φεύγει και ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Αλλού γράφει ότι χωρίς τελειωμό οι διαγραφές και παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ.

Ο “Πολίτης” στο κύριο του θέμα με τον τίτλο “Ο χρόνος πιέζει, ζωντανές οι ελπίδες” γράφει ότι σε ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εναπόθεσε τις ελπίδες της η κυπριακή κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας στο τεμάχιο 3 και ενόσω πληροφορείται ότι δεν καταγράφεται αδιέξοδο, διατηρεί ελπίδες για θετική έκβαση των έντονων προσπαθειών που είναι σε εξέλιξη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΗΚΟ προχώρησε χθες στην διαγραφή άλλων 12 στελεχών. Αλλού γράφει ότι την ύπαρξη φαύλου κύκλου στην αδειοδότηση οικοδομών καταγγέλλει το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) το οποίο προειδοποίησε χθες, στην διάρκεια συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ότι θα θρηνήσουμε θύματα.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Διπλωματία με κανονιοφόρους” γράφει ότι μια νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Αυτό που κανείς δεν περίμενε ήταν ότι η Αγκυρα θα προχωρούσε σε παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της ΕΝΙ. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση των Τούρκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί νέα δεδομένα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 17 οδηγοί με ναρκωτικά σε 19 ημέρες και ότι “έκπληκτοι οι αστυνομικοί της Τροχαίας από τα αποτελέσματα του νάρκοτεστ. Αλλού γράφει ότι σε ακατάλληλες συνθήκες ζουν 300 άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου, με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Μόνοι με ΕΝΙ στη φουρτούνα για 4 μέρες” γράφει ότι μόνοι στη φουρτούνα των τουρκικών προκλήσεων παραμένουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η ιταλική ΕΝΙ ενώ ερώτημα παραμένει αν η Τουρκία θα καταφέρει να μπλοκάρει τη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών. Παρά τα διαβήματα που έγιναν “παντού”, εντούτοις η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έμεινε χλιαρή και χωρίς αποτέλεσμα στο διπλωματικό επίπεδο. Αλλού γράφει ότι αναχρονιστικός παραμένει ο νόμος για άτομα με αναπηρίες. Σε άλλο θέμα γράφει η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει ανησυχίες για την δυνατότητα αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων αφού δεν λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο ” Η Ιταλία παρακολουθεί τα τουρκικά πολεμικά” αναφέρεται στις τουρκικές προκλήσεις στην παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της ΕΝΙ, σημειώνοντας ότι “οι Ιταλοί παρακολουθούν της τεταμένη ΑΟΖ και η Ευρώπη προειδοποιεί ενάντια στις απειλές”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ιστοσελίδα του καζίνο που θα δημιουργηθεί στην Λεμεσό μέχρι το 2021 άρχισε την λειτουργία της ιστοσελίδας του από την Δευτέρα. Αλλού αναφέρεται στο καρναβάλι στην Κολόνια της Γερμανίας με σχετική φωτογραφία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/02/2018 08:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: