Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με τον αποκλεισμό του πλοίο γεωτρύπανου της εταιρείας ENI, η αναμονή για ανανέωση ή όχι της τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Άλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι το λάθος σε ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων, η δυσαρέσκεια βουλευτών και επιλαχόντων του ΔΗΣΥ για το νέο Υπουργικό, η απόφαση για φυλάκιση «πατέρα» που κακοποιούσε σεξουαλικά την θετή του κόρη και η επίσκεψη Νουί στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κυπριακή ΑΟΖ: Και αν δεν φεύγει η Τουρκία;», γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η τουρκική NAVTEX και αν η Τουρκία την ανανεώσει θα είναι ό,τι χειρότερο. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρεται σε άλλες δύο λάθος ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τις 28 Φεβρουαρίου η Βουλή επιστρέφει στις οθόνες μας μέσω ΚΥΠΕ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κρίσιμο ορόσημο η 22α Φεβρουαρίου» αναφέρεται σε αγωνία για το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να παρατείνουν την ισχύ της navtex, ενώ γαλλικό πολεμικό βρίσκεται κοντά στο Saipem 12000, ενώ πλησιάζει και ιταλικό. Αλλού γράφει ότι κάποιοι βουλευτές αλλά και επιλαχόντες του ΔΗΣΥ έμειναν δυσαρεστημένοι με τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με 16 λόγους έφεσης προσβάλλει ο γενικός εισαγγελέας την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου στην υπόθεση του Άστρασολ.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «Συνεχίζεται ο αποκλεισμός» γράφει ότι μόνο συμπόνια κατάφερε μέχρι στιγμής να εισπράξει η Κύπρος από τη διεθνή κοινότητα ενώ αναλλοίωτη παραμένει η κατάσταση εντός του οικοπέδου 3, όπου το γεωτρύπανο παραμένει προσανατολισμένο προς τον στόχο «Σουπιά». Αλλού γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών μοιράζει ευρώ ετησίων σε πρόσωπα και σωματεία ως κατά χάριν οικονομική βοήθεια και ότι το 2016 παραχωρήθηκε το ποσό των €691.153. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άλλος ένας «πατέρας» με διαστροφικές τάσεις κατέληξε στη φυλακή ύστερα από καταδίκη του σε επτά χρόνια φυλάκισης για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και άσεμνης επίθεσης κατά ανήλικης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ψυχρολουσία από διεθνή κοινότητα για ΑΟΖ», γράφει ότι με τη λογική των ίσων αποστάσεων παρενέβησαν χθες στην κρίση που ταλανίζει την κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, ο ΟΗΕ, καθώς και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας. Αλλού γράφει ότι είναι φλέγον πρόβλημα οι περίκλειστες περιοχές το πάρκου Ακάμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί βρέθηκε χθες στην Κύπρο και είχε σειρά επαφών.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Λύστε το κυπριακό πρόβλημα για να τερματιστεί η διαμάχη του φυσικού αερίου» ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί όλες τις πλευρές να εκτονώσουν την ένταση για την υδρογονάνθρακες στην κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πολύνεκρο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο στην Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλού γράφει ότι μπαίνει οροφή για αγορές με μετρητά, μέχρι €10.000.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/02/2018 07:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: