Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το χθεσινοβραδινό ντιμπέϊτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν κατά την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου στο στάδιο “Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία”, η εσωκομματική κατάσταση στο ΔΗΚΟ και η απόφαση να οδηγηθούν 23 στελέχη στο πειθαρχικό με την κατηγορία ότι υπέσκαψαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ να μην στηρίξει ούτε Νίκο Αναστασιάδη ούτε Σταύρο Μαλά στον δεύτερο γύρο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Ο δάσκαλος και ο μαθητής” γράφει ότι όπως τον δάσκαλο και τον μαθητή παρουσιάστηκαν στο ψεσινό debate οι δύο διεκδικητές της προεδρίας. Ένας δυναμικός, ενημερωμένος και πειστικός Νίκος Αναστασιάδης από τη μια και ένας ασαφής, ανενημέρωτος και συγχυσμένος Σταύρος Μαλάς από την άλλη. Σε άλλο θέμα γράφει “μαλλιά κουβάρια στο ΔΗΚΟ” κι ότι εξερράγη το ηφαίστειο που σιγόβραζε εδώ και αρκετό καιρό. Αλλού γράφει ότι την επιστροφή παραλιακού μετώπου τριών χιλιομέτρων ζητά ο Δήμος Λιβαδιών.

Ο “Πολίτης” στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Ετοιμάζει απάντηση το ανεπίσημο ΔΗΚΟ”, γράφει ότι η αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην απόφαση να οδηγηθούν 23 στελέχη στο πειθαρχικό με την κατηγορία ότι υπέσκαψαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε ομόφωνα ότι το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να υποστηρίξει τον Σταύρο Μαλά ούτε και τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ευνόησε Αναστασιάδη το γαλλικό μοντέλο του ντιμπέϊτ, ενώ ξεδίπλωσε τις κοινωνικές του ευαισθησίες στο δεύτερο ημίχρονο ο Σταύρος Μαλάς.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Τα είπαν και γαλλικού τύπου” γράφει ότι η δεύτερη τηλεμαχία ήταν πολύ πιο ζωντανή από την πρώτη, αναπτύχθηκε ένας ελεύθερος διάλογος, με τους δύο υποψηφίους να κινούνται κατά διαστήματα σε υψηλούς τόνους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά σε τελετή ανακήρυξης Προέδρου, θα τοποθετηθούν αψίδες ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και στις οκτώ εισόδους του σταδίου “Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία”. Αλλού γράφει ότι για την Αστυνομία και το Υπουργείο Παιδείας προκύπτει θέμα και για το φροντιστήριο εκτός από τον καθηγητή, που τέθηκε υπό κράτηση για σεξουαλική παρενόχληση εννιάχρονης,

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Παλιό Vs νέο, εμφανής υπεροχή Σταύρου Μαλά” γράφει ότι πειστικός και ψύχραιμος παρουσιάστηκε στην ψεσινή τηλεμαχία ο Σταύρος Μαλάς σε αντίθεση με τον Νίκο Αναστασιάη, ο οποίος ήταν έκδηλα εκνευρισμένος και με μπόλικη αλαζονεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ψάχνουν ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΔΗΚΟ και για την κατ΄ αρχήν απόφαση των κομμάτων που στήριξαν τον Νικόλα για κοινή πλεύση μετεκλογικά, ενώ υπάρχουν και διαφορετικές φωνές. Αλλού γράφει ότι ζημιές 6 δισ. ευρώ μετρούν τα νοικοκυριά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ και οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση αφού οι υποχρεώσεις τους είναι πολύ περισσότερες από το ενεργητικό τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Το ντιμπέϊτ επικεντρώθηκε στις χαμένες ευκαιρίες” αναφέρεται στην χθεσινοβραδινή τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, όπου όπως σημειώνει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε ότι χάθηκαν “ιστορικές” ευκαιρίες στις συνομιλίες και στον σχεδιασμό στον ενεργειακό τομέα. Αλλού γράφει ότι κομμάτια της Πλατείας Ελευθερίας έχουν τελικά ανοίξει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περίπου 57% του νησιού είναι υπό την απειλή ερημοποίησης.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/02/2018 07:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: