Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο σημερινός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που θα αναδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πενταετία 2018-2023 και το προφίλ των δυο μονομάχων, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, είναι το θέμα, που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Γίνεται επίσης αναφορά στις πληροφορίες για τις επικείμενες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, στις ενδείξεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στον στόχο «Καλυψώ» στην κυπριακή ΑΟΖ, στο σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία, στο θέμα των εκποιήσεων καθώς και στην αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πόλεμος κατά της αποχής!», γράφει στο κύριο της θέμα πως πάμε για αποχή ρεκόρ μεταξύ 35% και 40% στον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλού αναφέρει πως όλα είναι έτοιμα για να αρχίσουν τα έργα ανάπλασης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως. Επίσης, σε άλλο θέμα γράφει ότι φρούριο είναι το κέντρο της Αθήνας για το σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Νίκος VS Σταύρος», αναφέρεται στους δυο υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και στο τι εκπροσωπούν. Αλλού αναφέρεται στα δυο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται. Επίσης, δημοσιεύει ρεπορτάζ για δυο πρώην τραπεζικές υπαλλήλους που έγιναν αυτοεργοδοτούμενες.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Β’ γύρος χωρίς βοήθειες», γράφει πως οι δυο μονομάχοι, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, ρίχνονται σήμερα στη μάχη σε ένα σκηνικό πρωτόγνωρο, δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών. Αλλού αναφέρει πως σενάριο που η εφαρμογή του θα αρχίσει από τον Μάρτιο έχουν διαμορφώσει στα Ηνωμένα ‘Εθνη για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Πρόεδρος του CIPA δηλώνει πως φύγαμε από το μάτι του κυκλώνα.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «’Ωρα αλλαγής, ελπίδας και προοπτικής», γράφει στο κύριο της θέμα πως 550.886 ψηφοφόροι έχουν σήμερα το δικαίωμα μετά από την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου των Προεδρικών να καθορίσουν το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως «μπουμ» εκποιήσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες και πως ακίνητα 30 εκατομμυρίων ευρώ βγαίνουν στο σφυρί. Επίσης αναφέρεται στη μελέτη εμπορικών επιπτώσεων της εταιρείας που σχεδιάζει το Metropolis Mall.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τα κορυφαία ζητούμενα της κάλπης σήμερα», στον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και στα ζητούμενα από αυτόν. Αλλού γράφει πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέτει προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Επίσης σημειώνει πως ρεκόρ επταετίας σημείωσαν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο το 2017 αλλά οι μισθοί έμειναν οι ίδιοι.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο στο κύριο της θέμα «Στην κρίση του λαού Αναστασιάδης – Μαλάς», γράφει πως σε κλίμα πόλωσης και οξυμένων αντιπαραθέσεων προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι πολίτες. Επίσης αναφέρει πως αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία στη χείριστη περίπτωση είναι εκμεταλλεύσιμα, κρύβει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις η «Καλυψώ» στο θαλασσοτεμάχιο 6. Σε άλλο θέμα γράφει ότι α[ποδεκτά από την κυπριακή κοινωνία φαίνεται να είναι το 2018 σειρά ζητημάτων που αποτελούσαν ταμπού.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Περιορισμένη καθοδήγηση για τους ψηφοφόρους” για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλού αναφέρει πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν στρέφεται στην “ενέργεια των νέων” για ενίσχυση του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία. Επίσης γράφει για έναν Γιαπωνέζο φωτογράφο που αποτυπώνει την Κύπρο σε μια και μόνο φωτογραφία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/02/2018 07:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: