Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα δεδομένα που προκύπτουν σε Κυπριακό και στο θέμα των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τις δηλώσεις Τούρκων και Τ/κ αξιωματούχων και οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την έναρξη της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρόταση νόμου για νομιμοποίηση των αμβλώσεων, καθώς και τη συνέχιση των εχθροπραξιών στη Συρία, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός για τριάντα ημέρες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τι Ταγίπ, τι Ναμί!» γράφει ότι ο «υπουργός ενέργειας» των κατεχομένων θέλει συνδιαχείριση ή πάγωμα των ενεργειακών και απειλεί ωμά με παρεμπόδιση όλων των γεωτρήσεων μας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά ότι αυτοί οι όροι και προϋποθέσεις δείχνουν ξεκάθαρη απροθυμία της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η στήριξη των 27 της ΕΕ δεν χρειάζεται ούτε υπεροψία, αλλά ούτε και δημιουργία ενός κλίματος που δεν θα επιτρέπει να χειριστούμε με σύνεση τα όσα οφείλουμε, υπέδειξε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο Θεός οδήγησε τους Τούρκους να κάνουν λάθη και θα την πληρώσουν πολύ ακριβά.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Προκαταβολικά ‘όχι’ από την Ιερά Σύνοδο», γράφει στο κύριο του θέμα για το υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου, η οποία διαφωνεί με το θέμα της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, η συζήτηση για τη σχετική πρόταση νόμου αρχίζει σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του “υπουργού” Οζντίλ Ναμι για συνδιαχείριση φυσικού αερίου και το σχόλιο της Κυβέρνησης δια του Εκπροσώπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που λήφθηκε το Σάββατο για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, οι επιδρομές συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Σιφουνίγια.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Παγιώνουν το αδιέξοδο» και γράφει ότι σε πλήρη εναρμόνιση με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας βρίσκεται η τ/κ ηγεσία, η οποία παρουσιάζεται έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο εκείνο, που θα επιτρέψει στην Τουρκία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η εκταφή στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας για την ανεύρεση των οστών των 31 τρόφιμων πεσόντων, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς το 1974 περιπλέκεται, αφού πληροφορίες φέρουν αριθμό τροφίμων να είναι θαμμένοι στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στους συνεχιζόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, σχολιάζοντας πως τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά με τις εικόνες που φεύγουν από τη Συρία και να κάνουν το γύρο του κόσμου διαδικτυακά «να ραγίζουν και τις πιο σκληρές καρδιές».

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Διαβουλεύσεις για να ξεπεραστεί η κρίση», γράφει στο κύριο της θέμα πως αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές του “υπουργού οικονομικών και ενέργειας” Οζντίλ Ναμί, για φόρμουλα που θα επιτρέπει στους Τ/κ να λαμβάνουν με τους Ε/κ αποφάσεις για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να λήξει η ΝΑVTEX και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον Φάκελο της Κύπρου θα έχει σήμερα την πρώτη συνάντηση με την αντίστοιχη επιτροπή της κυπριακής Βουλής, για συζήτηση των τελευταίων λεπτομερειών για τη έκδοση του Φακέλου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι πολεμικές επιθέσεις σε Γούτα και Αφρίν της Συρίας, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σάββατο για εκεχειρία τριάντα ημερών σε ολόκληρη τη χώρα.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/02/2018 07:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: