Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ με την καθήλωση του πλοίου-γεωτρύπανου της ΕΝΙ “Saipem 12.000” από την Τουρκία, αλλά και οι επιπτώσεις στο Κυπριακό, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι τιμές των ακινήτων, οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, το ύψος του ενοικίου στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, αλλά και οι χθεσινοί καρναβαλίστικοι εορτασμοί.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ακίνητο Saipem, ακίνητο Κυπριακό» γράφει στο κύριο θέμα του ότι παρενέργειες και στην πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για «επαναπροσέγγιση» με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανάληψης του διαλόγου, προκαλεί η συνεχιζόμενη «αιχμαλωσία» του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12.000. Επίσης γράφει ότι το μέλος του Πειθαρχικού του ΔΗΚΟ Στέλιος Ιερωνυμίδης αρνείται να νομιμοποιήσει τους «αποκεφαλισμούς». Ακόμη γράφει ότι Αγλαντζιά και Λεμεσός κινήθηκαν σε τρελούς ρυθμούς καρναβαλιού.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Κρίσιμη η μέρα για την αποκλιμάκωση» και γράφει στο πρώτο του θέμα ότι το Saipem 12.000 παρέμεινε και χθες καθηλωμένο στο τεμάχιο 3, περίπου 25 ναυτικά μίλια από τον στόχο «Σουπιά», με τουρκικά πολεμικά πλοία να επιβλέπουν την αδρανοποίηση του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχει διάσταση Κτηματολογίου-συμβούλων του κράτους για το ετήσιο ενοίκιο για παραχώρηση σε ιδιώτες του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας αλλά και τεμαχίου γης για ανάπτυξη. Ακόμη γράφει για την καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό, αλλά και στην Αγλαντζιά.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Στήνουν σκηνικό εκβιασμού» ότι σε πόλεμο νεύρων οδηγεί το σκηνικό στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, κρατώντας για τρίτη μέρα ακινητοποιημένο το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας ΕΝΙ “Saipem 12.000”, εμποδίζοντάς το να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου 3. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι νεκροί στην άσφαλτο ανέρχονται σε 600 μέσα σε 10 χρόνια. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι με επίκεντρο τη Λεμεσό, πολλές περιοχές της Κύπρου «χόρεψαν» χθες στους ρυθμούς του καρναβαλίστικου ξεφαντώματος.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κρίση στην ΑΟΖ επιδιώκει η Τουρκία» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η Άγκυρα στην περιοχή, καθώς την ίδια ώρα που πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συνεχίζουν να βρίσκονται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στον στόχο «Σουπιά», το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τις εταιρείες τρίτων χωρών «να μην στηρίζουν διά της συνεργασίας τους στην ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου» όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι με κινούμενη άμμο μοιάζει η αγορά εργασίας στην Κύπρο. Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για μεγάλες αυξήσεις τιμών στα οικόπεδα.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/02/2018 08:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: