Η “Budala Strateji” της Κυπριακής Δημοκρατίας: Τι δεν έχουν καταλάβει στη Λευκωσία…




Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Μία πολύ σοβαρή εξέλιξη έλαβε χώρα αργά το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το Ιταλικών συμφερόντων γεωτρύπανο της ENI, SAIPEM 12000, έπλεε προς το γεωτεμάχιο Νο.3 και το στόχο «Σουπιά» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ όταν παρεμποδίστηκε από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έκαναν άσκηση στην περιοχή, με αποτέλεσμα το γεωτρύπανο να αναγκαστεί να σταματήσει.

Η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον πλοίαρχο του γεωτρύπανου να σταματήσει τον πλου προς το γεωτεμάχιο 3 μέχρι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ιταλίας να δώσουν μία λύση.

Η Κυπριακή κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι της λύσης στην Ιταλία, σαν να μην είναι εκείνη κυρίαρχο κράτος. Ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει έτοιμο σχεδιασμό αντιμετώπισης κάθε τουρκικής πρόκλησης που μπορεί να εκδηλωθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Άραγε τι εννοούσαν;

Κόντρα σε όσα τους συμβουλεύουμε ορισμένοι εδώ και χρόνια για το πώς οφείλουν να χειριστούν τα πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία καλώς έχουν δρομολογήσει σε αυτή την εξόχως επικίνδυνη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, εκείνοι επιμένουν σε σχεδιασμούς και κινήσεις της πλάκας! Ναι, της πλάκας! Και εξηγούμαι, διότι φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τον αυτοχειριασμό που κάνουν στα ζητήματα κυριαρχίας – την πρώτιστη και κορυφαία αρχή που οφείλουν να τηρούν και να υπερασπίζονται όλα τα κράτη – της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Σε μία πειρατική ενέργεια της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία αφήνει την Ιταλία να διαπραγματευθεί με τον πειρατή, αναγνωρίζοντας εμμέσως έτσι στον πειρατή υπόσταση και παρουσία. Διπλωματικά αναγνωρίζουν ρόλο και λόγο στην Τουρκία! Η σημειολογία στην διπλωματία εύκολα οδηγεί σε διπλωματικά προηγούμενα και οι σχεδιασμοί της πλάκας επίσης εύκολα οδηγούν σε τετελεσμένα!

Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη! Είναι άλλο πράγμα να επιδεικνύεις διπλωματική ευελιξία, να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε μία διαπραγμάτευση, και είναι εντελώς άλλο να βαφτίζεις πολιτικό σχεδιασμό την εκχώρηση της κυριαρχίας σου!

Ελπίζω ότι η Κυπριακή ηγεσία θα καταλάβει γρήγορα το τραγικό λάθος της…

  • Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: