Οι Αργοναύτες “ζωντανεύουν” την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία




Το ραντεβού γι αυτό το ιδιαίτερο -ως προς τη θεματολογία- σεμινάριο, δόθηκε για το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου και η λαχτάρα των συμμετεχόντων, ήταν περισσότερο από έκδηλη: μάτια που έλαμπαν, ψυχές που αναζητούσαν τη ρίζα τους, μέσα απ’ αυτή τη δράση· τη ρίζα για την οποία το συναισθηματικό DNA, τους κάνει να νιώθουν περήφανοι για κάθε κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η ποντιακή παράδοση είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής, που φέρει μέσα του αρχέγονες μνήμες και βασική της συνιστώσα είναι η ενδυμασία. Η φορεσιά αντανακλά τον τόπο καταγωγής, τη θέση της οικογένειας στην κοινωνία, αλλά και το αν ο άνδρας ή η γυναίκα που τη φορούσε ήταν ανύπαντρος/η.

Αυτό το μικρό -όχι όμως ασήμαντο- κομμάτι του ιστορικού Πόντου, ζωντανεύει με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”, σε ένα δωρεάν σεμινάριο ένδυσης κούκλας με παραδοσιακή φορεσιά. Το σεμινάριο διεξάγεται υπό τις οδηγίες της γραμματέως του συλλόγου Λένας Σαββίδου και της εκπαιδεύτριας Λένας Καλαμαρινού, η οποία προσφέρει, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, τις γνώσεις της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι “Αργοναύτες” προχωρούν σε μια ξεχωριστή δράση για την ανάδειξη του ποικιλόμορφου πλούτου της ποντιακής παράδοσης. “Μια σχετική προεργασία”, εξηγεί η κ. Σαββίδου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με θέμα κούκλα και ένδυση, “είχε ξεκινήσει στον σύλλογο παλαιότερα μέσα από σχετικές πιλοτικές δράσεις που έφερναν σε επαφή τα παιδιά μέλη του συλλόγου με την παραδοσιακή φορεσιά”.

Αυτή τη φορά, δημιουργήθηκε ένα τμήμα 20 ατόμων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. “Δεν είναι δράση στην οποία συμμετέχεις, αν δεν είσαι σχετικός με κάποιον τρόπο μαζί της. Για παράδειγμα, μπορεί να μην ξέρεις να ράβεις αλλά αγαπάς το να ασχολείσαι με το παραδοσιακό ένδυμα ή τη λαογραφία γενικότερα” σημειώνει η κ. Σαββίδου.

Ευρύκλεια Σοφιανού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: