Η Αμερική ένα εργοτάξιο ο στόχος του Τράμπ: Εποχή Ρούσβελτ θυμίζει το σχέδιο ανοικοδόμησης!




Του Δημήτρη Γ. Απόκη* 

Ένα κολοσσιαίο τρομερά φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης και αναβάθμισης των υποδομών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε βάθος δεκαετίας, έστειλε χθες στο Κογκρέσο, o Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ.

Το συνολικό κόστος αυτού του επαναστατικού σχεδίου, προβλέπεται να ανέλθει στο ύψος του 1,5 τρις. δολάρια. Ο στόχος του Προέδρου Τράμπ, είναι να κάνει την Αμερική, τα επόμενα χρόνια, ένα μεγάλο εργοτάξιο. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχή του Προέδρου, Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου, θα στηριχτεί σε δυο πυλώνες. Την απολύτως αναγκαία, αναβάθμιση των υποδομών σε όλη την έκταση της χώρας. Και στην εξίσου κολοσσιαία επένδυση στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και σε επίπεδο τεχνολογίας και εξοπλισμών.

Δείχνοντας τη νέα λογική στη στρατηγική των ΗΠΑ, υπό την Προεδρία του, άσκησε έντονη κριτική στις πολιτικές του παρελθόντος, όταν με μήνυμα του στο Twitter, ανέφερε ότι βλακωδώς η Ουάσιγκτον, έχει ξοδέψει 7 τρις δολάρια στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι υποδομές της στο εσωτερικό, καταρρέουν. Όπως ανέφερε, «είναι ώρα να επενδύσουμε στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος, έστειλε στο Κογκρέσο το σχέδιο του, για την αναβάσιμη των υποδομών της χώρας (δρόμοι, γέφυρες, αεροδρόμια), αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρει αποκλειστικά την ευθύνη της υλοποίησης. «Εάν το θέλετε πολύ, θα το έχετε. Εάν πάλι δεν το θέλετε, είναι επίσης εντάξει για εμένα», είπε σε τοπικούς αξιωματούχους και κυβερνήτες Πολιτειών, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο Λευκό Οίκο.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο Κογκρέσο τόνισε, «εάν για κάποιο λόγο δεν επιθυμούν να το υποστηρίξουν, είναι θέμα δικό τους. Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ήταν ο στρατός, αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ήταν η περικοπή των φόρων, και αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ήταν οι ρυθμίσεις.»

Το σχέδιο που προωθεί ο Πρόεδρος Τράμπ, έχει ως κεντρικό άξονα τη χρήση 200 δις δολαρίων σε ομοσπονδιακά κονδύλια, για να υποστηρίξουν πάνω από ένα τρις δολάρια, κονδυλίων που θα διαθέσουν οι Πολιτείες και οι τοπικές αρχές για να αναβαθμίσουν τις υποδομές της χώρας. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα ένα οδηγό νομικού πλαισίου για το Κογκρέσο, έτσι ώστε η Βουλή και η Γερουσία να διαμορφώσουν και να ψηφίσουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση του σχεδίου.

Το σχέδιο έχει δυο βασικούς άξονες. Μια ροή κονδυλίων για νέες επενδύσεις, με επιτάχυνση των επισκευών για δρόμους και γέφυρες που καταρρέουν, και μια πολύ γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης, που θα επιταχύνει την έναρξη των έργων.  Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε, ότι «η Ουάσιγκτον δεν θα είναι πλέον το εμπόδιο στην πρόοδο. Η Ουάσιγκτον θα είναι τώρα ο συνεταίρος.»

Οι Πολιτείες και οι τοπικές αρχές, θα χρησιμοποιήσουν τα ομοσπονδιακά κεφάλαια, για το 20% του κόστους. Πενήντα δις των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, θα πάνε σε περιφερειακά έργα, όπως συγκοινωνίες, ευρυζωνική σύνδεση, ενέργεια, αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά,  και λιμάνια. Από τα υπόλοιπα των 200 δις τα 20, θα πάνε στη διεύρυνση προγραμμάτων δανεισμού και ιδιωτικών ομολόγων, αλλά 20 δις για “μετασχηματιστικά έργα” που θεωρούνται ως διορατικά και 10 δις για ένα κεφάλαιο χρηματοδότησης κεφαλαίου και την κατασκευή γραφείων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε ένα τεράστιο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2019 που προβλέπει 10% ενίσχυση των κονδυλίων του και την πρόσθεση χιλιάδων σε έμψυχο υλικό σε όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα, ανέρχεται σε 685 δις δολάρια, βασίζεται στην νέα Αμυντική Στρατηγική του Πενταγώνου, και έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τις σοβαρές περικοπές στον προϋπολογισμό του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Ο Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός, Τζέημς Μάτις, προειδοποίησε για έναν νέο ανταγωνισμό «Μεγάλων Δυνάμεων» με τη Ρωσία και την Κίνα, και θέλει την αύξηση του στρατού, την κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων, νέων όπλων, και την βελτίωση της ετοιμότητας, επιχειρώντας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, και Ασία.

Θα περίμενε κανείς ότι όλοι θα υποστήριζαν, ένα σχέδιο για την εδώ και χρόνια αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά αυτό δεν συμβαίνει. Οι Δημοκρατικοί είναι τρομοκρατημένοι στην προοπτική να έχει μια ακόμη μεγάλη νίκη σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρόεδρος Τράμπ, ειδικά καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Μια επιτυχημένη συνολική ανοικοδόμηση και αναβάθμιση των υπό κατάρρευση δρόμων και αεροδρομίων των ΗΠΑ, θα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα. Το ίδο θα είναι και η ισχυροποίηση τεχνολογικά και σε έμψυχο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί, οι επικριτές άρχισαν να επιτίθονται στο σχέδιο του Προέδρου, για την αναβάθμιση των υποδομών, χαρακτηρίζοντας το, ως πολύ μικρό, πολύ εξαρτημένο από τον ιδιωτικό τομέα, υπερβολικά εχθρικό στην  κλιματική αλλαγή, υπερβολικά επικίνδυνο για την υγεία, και όχι αρκετά βοηθητικό για τις φτωχές Πολιτείες.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι δρόμοι και τα αεροδρόμια της Αμερικής είναι υπό κατάρρευση εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με ειδικούς απαιτούνται 4 τρις δολάρια σε αναβαθμίσεις. Η οικονομία πολύ σύντομα θα υποστεί ζημιά, λόγω ανεπάρκειας υποδομών. Και χωρίς καμία αμφιβολία, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών, επιθυμεί την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος.

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, έχει πολύ λίγα χρήματα στο ταμείο. Άρα πρέπει να κινηθεί έξυπνα όσο αφορά το πως θα γίνει η χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων, το πώς θα εξοικονομηθούν κεφάλαια, και το πως θα εξαλειφθούν γραφειοκρατικοί περιορισμοί με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει πολύ διαθέσιμο χρήμα.

Αυτό ακριβώς προτείνει ο Πρόεδρος Τράμπ, και έχει απόλυτο δίκιο.

Ο Ντόναλντ Τράμπ, από νεαρή ηλικία, είναι ένας οικοδόμος που εξελίχθηκε σε δισεκατομμυριούχος των κατασκευών. Όπως συνηθίζει να λέει, αυτό που ξέρει να κάνει καλά είναι να κτίζει μεγάλα έργα και να υλοποιεί μεγάλα, σχέδια,”on time and under budget”, «μέσα στον χρόνο που έχουν προγραμματιστεί και μέσα στον προϋπολογισμό.»

Αυτή την εμπειρία του, ήρθε η ώρα να την εφαρμόσει με την ίδια επιτυχία, ως Πρόεδρος, σε ολόκληρη την χώρα. Ήρθε η ώρα να την μετουσιώσει σε μια στρατηγική που θα κάνει τις ΗΠΑ πραγματική υπερδύναμη στο ραγδαία εξελισσόμενο, νέο, παγκόσμιο σκηνικό.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: